Фармацеутске науке

Фармацеутски факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор медицинских наука – фармација
Студијски програм докторских студија фармацеутских наука траје 3 године и има оптерећење од 180 ЕСПБ бодова. Програм обухвата 11 изборних подручја - модула. Сви модули садрже три обавезна заједничка предмета . Сваки модул има 5-6 обавезних предмета и изборне блокове (2-4). У складу са праксом на европским универзитетима, докторске академске студије се базирају на истраживачком раду на све 3 године студија. Израда докторске дисертације је предвиђена од прве године докторских студија . У оквиру обавезних предмета модула студенти ће изучавати садржаје који су значајни за дато изборно подручје – модул, док у оквиру изборног блока модула студенти могу бирати предмете које желе да детаљније изучавају и који су непосредно у вези са темом докторске дисертације. Настава се изводи кроз индивидуални (менторски) рад са студентима, или се ради са малим групама студената. Методе рада су адекватно прилагођене концепцији докторских студија (консултације, семинари, анализа радова из оригиналне научне литературе). Програм обухвата екстензиван, самостални истраживачки рад студента на научном проблему који резултује научним публикацијама у реномираним међународним часописима из области фармацеутских наука. Експериментални рад је комплексан и по правилу обухвата примену већег броја комплементарних приступа, техника и метода и обавља се у сарадњи са лабораторијама (научним тимовима) у земљи и иностранству.


Циљеви студијског програма

Примарни циљ студијског програма докторских студија фармацеутских наука је да студентима обезбеди потребна знања и стицање дипломе кoja ће бити препозната и призната од стране европских високошколских установа и која ће им омогућити да нађу одговарајуће запослење како у академској средини, тако у индустрији или да наставе постдокторске студије из области фармацеутских и сродних научних дисциплина на домаћим или на неком од европских универзитета.


Исходи студијског програма

Студенти ће бити у стању да самостално и у оквиру тимског рада компетентно изведу комплексна истраживања у циљу решавања значајних научних проблема из области фармацеутских и сродних научних дисциплина. Биће оспособљени за рад на најсавременијим инструментима који се користе у истраживачким лабораторијама у научноистраживачким установама као и да примене своја знања у пракси, посебно у решавању специфичних проблема и налажењу конкретних практичних решења. Такође, биће у стању да поставе хипотезе и дизајнирају експерименте за њихово тестирање, као и да критички сагледавају и анализирају одређену проблематику. Моћи ће да препознају нове научне проблеме и да самостално приступају њиховом решавању. Биће у стању да остваре разне видове научне сарадње и остваре научну комуникацију како у земљи тако и у иностранству.


Услов за упис на студије

Право на упис имају лица која су завршила основне и матер академске (интегрисне) студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк