Физичко васпитање и спорт

Факултет спорта и физичког васпитања

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер професор физичког васпитања и спорта
Студијски програм садржи 5 обавезних (4 једносеместрална и 1 двосеместрални), 8 изборних предмета и мастер рад. Програм се изводи на начин карактеристичан за студије физичког васпитања, спорта и рекреације. Настава се реализује у објектима Факултета, а део наставе (практичне вежбе и стручна пракса) изводи се у спортским клубовима, школама, репрезентативним селекцијама, као и у другим институцијама са којима Факултет има уговорену сарадњу. Поред тога студијски програм предвиђа продубљена знања из аналитике и дијагностике процеса који се изучавају у оквиру појединих предмета. На овом студијском програму кроз стицање практичних знања и вештина посебно је наглашено образовање и оспособљавање студената за самосталан рад, као и рад у истраживачким установама и институцијама које се баве развојем, управљањем и контролом у области спорта. Стручно-педагошка пракса се обавља у школама, спортским клубовима, као и у другим институцијама са којима Факултет има уговорену сарадњу.


Циљеви студијског програма

Студијски програм Физичко васпитање и спорт има за циљ формирање компетентног и самосталног стручњака, у складу са савременим трендовима у образовању у свету, уз уважавање захтева везаних за процесе на којима се савремено школовање заснива. Циљеви студијског програма произилазе из сагледавања стања науке и струке у земљи, као и потребе за обезбеђивањем научног и стручног кадра у области физичког васпитања и спорта. У функцији компетентности студената, студијски програм садржи низ опште-образовних, теоријско-методолошких и научних предмета који су услов за разумевање и реализовање стручно-апликативних предмета. Програм има за циљ да се студенти упознају са интердисциплинарношћу струке и успешно повезују знања различитих образовних подручја, као и да омогући студентима да кроз његову реализацију на практичним и теоријским вежбама стекну знања на основу непосредног ангажовања.


Исходи студијског програма

Пријем докумената: 14. и 15. септембар Објављивање ранг листе: 17. септембар Жалбе на прелиминарну ранг листу-Декану Факултета: 18. и 19. септембра Упис кандидата: 21. септембра


Услов за упис на студије

Право пријаве на конкурс за упис на дипломске академске студије-мастер имају студенти са завршеним основним академским студијама и оствареним најмање 240 ЕСПБ бодова на неком од факултета физичког васпитања и спорта. Право пријаве на конкурс има и лице које је стекло, или стекне, VII-1 степен према прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању (“Сл. гласник РС”, број 76/05) уколико жели да стекне академски назив дипломирани професор физичког васпитања и спорта-мастер.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк