Астрономија и астрофизика

Математички факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер астроном
Студијски програм Астрономија и астрофизика, мастер академске студије према Статуту Факултета, трају 2 семестра и доносе 60 ЕСПБ. Након завршетка мастер академских студија, стиче се академски назив Мастер астроном. Студијски програм академских студија се састоји од једносеместралних обавезних и изборних предмета за који је предвиђена активна настава са бројем часова већим од 20 часова недељно. Сваки предмет дефинисан је бројем часова активне наставе коју воде наставници, теоријских и експерименталних вежби које воде сарадници, и бројем ЕСПБ бодова. Студијски програм предвиђа вежбе на готово свим предметима, при чему знатан број предмета има експерименталне вежбе, и у склопу неколико предмета, посебну врсту вежби карактеристичну за астрономску струку - астрономска посматрања. Вежбе (посматрања) студенти самостално изводе, а добијене резултате сређују користећи компјутерску обраду резултата. За сваки предмет је утврђен начин извођења наставе као и начин континуалног оцењивања. Због комплексности садржаја и заступљености различитих облика наставе а у циљу савладавања предвиђених садржаја, 1ЕСПБ=30 сати рада студента је основица за израчунавање броја бодова на сваком појединачном предмету, и укупан број бодова на студијском програму. Студијски програм се састоји од обавезних и изборних предмета, као и практичног рада на професионалним астрономским опсерваторијама код нас и у иностранству, који је дефинисан садржајима неколико предмета у овом студијском програму.


Циљеви студијског програма

Основни циљеви студијског програма Астрономија и астрофизика су да омогуће студентима стицање знања и вештина и да студенте оспособи за примену стечених знања из специфичних области астрономије и астрофизике у научним, образовним и развојним институцијама и припреми их за наставак школовања на вишим нивоима студија и образовање током целог живота. Програм је конципиран тако да ће стечена знања и вештине омогућити студентима рад у области астрономије и астрофизике и сродним областима у оквиру научних институција или у образовним и развојним установама и другим делатностима. Циљ студијског програма академских студија астрономије и астрофизике је да студентима обезбеди опште и специфичне стручене способности, које укључују овладавање појмовима и законитостима из свих студијским програмом обухваћених области астрономије и астрофизике као и релевантних делова сродних наука, математике, физике, информатике, хемије, биологије и археологије; оспособи их да се служе литературом, да рачунају, симулирају, обрађују и презентују резултате; критички размишљају и анализирају чињенице, уобличавају резултате на разумљив начин уз коришћење савремених видова обраде и приказивања резултата; уоче важност етичких принципа у науци; да стекну рутину у примени астрономских метода и техника у теоријским и експерименталним доменима астрономских, астрофизичких, физичких, информатичких, хемијских, биолошких, археолошких и других система; као и да тумаче њихова стања, структуре и процесе са нивоа елементарних честица до грађе Космоса у целини. Важан аспект концепције студијског програма је овладавање теоријским принципима астрономских и астрофизичких метода, које омогућује стваралачки приступ употреби савремене опреме за астрономска посматрања базиране на савременој оптици, електроници и аутоматици и ефикасно одржавање опреме у радном стању. Коначно, програм обезбеђује основу за наставак школовања ради укључења у научноистраживачки рад у широком спектру природних и техничко-технолошких наука.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма дипломских студија астрономије и астрофизике студент стиче опште способности да  влада појмовима и законитостима из програмом обухваћених области астрономије и астрофизике као и сродних наука – математике, физике, информатике,  може да изврши оптималан избор литературе за решавање конкретних астрономских проблема, израчуна, симулира, обради и презентује резултате коришћењем рачунара и примени своја знања у пракси,  критички размишља о појавама везаним за своју струку, критички сагледава и анализира чињенице, уобличава резултате до којих долази на разумљив начин уз коришћење савремених видова обраде и приказивања резултата,  приказује своје резултате јавности домаћој и међународној на разумљив начин, и тако преноси своја знања другима,  поштује етичке принципе струке. Кроз дипломске студије астрономије и астрофизике, студент стиче и следеће специфично-стручне компетенције:  има рутину у примени астрономских метода и техника у теоријским и експерименталним доменима астрономских, физичких, информатичких, хемијских, биолошких, археолошких и других система, и тумачи њихова стања, структуре и процесе на микро и макро нивоу,  користи у пракси инструменталне методе анализе, као што су: фотометријске, спектроскопске, полариметријске, радио-астрономске,  стваралачки сагледава могућности употребе савремене опреме за астрономска мерења за неспецифичне намене и ефикасно одржава опрему у радном стању предаје астрономију, астрофизику, физику и предмете сродне астрономији и астрофизици у високошколским установама, високим и вишим школама, као и средњим и основним школама у складу са Правилником о врсти стручне спреме наставника и стручних сарадника у основним и средњим школама.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне академске студије у обиму од 240 ЕСПБ бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк