Математика

Математички факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука - математичке науке
Студијски програм Математика, докторске студије, Математички факултет трају 6 семестара и доносе 180 ЕСПБ бодова. Након завршетка докторских студија стиче се научни назив Доктор математичких наука. Студијски програм докторских студија састоји се од једносеместралних изборних предмета и тзв. самосталног истраживачког рада (СИР) за који је предвиђена активна настава са бројем часова већим од 20 часова недељно. Сваки предмет дефинисан је бројем часова активне наставе коју воде наставници и бројем ЕСПБ. Студенти имају СИР који је такође дефинисан одговарајућим бројем ЕСПБ. Студијски програм се завршава одбраном докторске дисертације који носи 60 ЕСПБ.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма докторских студија Математике: - Стицање напредних знања из теоријске математике или примењене математике, а посебно специфичних знања значајних за изабрану област. Изузетно добро познавање и разумевање усвојених садржаја. - Овладавање напредним вештинама као што су: решавање задатака који продубљују напреднија знања, откривање нових ситуација и примењивање наученог и у њима, добијање оригиналних резултата и писање радова. Од најбољих студената се очекује да по докторирању наставе научно-истраживачки рад и да раде као универзитетски наставници. - Усавршавање опште образовних и стицање опште културних способности заначајних за професију, као што су: способност употребе литературе и скупљање информација путем интернета, обрада података, састављање текстова и модерних електронских приказа на свом и страном језику у којима се на логички повезан и језички коректан начин представљају научни или стручни садржаји. - Развијање радозналости и упорности, као и логичког, аналитичко-синтетичког, индуктивно-дедуктивног и за математику веома значајног апстрактног мишљања. Развој општих, научних, шире-стручних и уже-стручних способности.Изградња професионалних и етичких ставова, развијање критичког мишљања. - Непрекидно усавршавање, наставак плодотворне научне каријере, укључивање у научно-истраживачки рад у научним институцијама, образовним и развојним установама, као и у другим делатностима.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма докторских студија математике студент стиче следеће опште и специфично-стручне способности:  - влада напредним знањима из програмом обухваћених области математике као и сродних дисциплина – информатике и слично,  - може да изврши оптималан избор литературе за решавање конкретних проблема, да добије решење, да обради и презентује резултате коришћењем рачунара и примени своја знања у пракси,  - уме да предаје математику на високошколским установама, високим и вишим школама, а у складу са одговарајућим правилницима,  - у стању је да ради као истраживач у научно-истраживачким установама,  - уме да критички размишља о појавама везаним за своју област истраживања, критички сагледава и анализира чињенице, уобличава резултате до којих долази на разумљив начин уз коришћење савремених видова обраде и приказивања резултата,  - зна како да приказује резултате свог научног рада домаћој и међународној јавности на разумљив начин, и тако преноси своја знања другима.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне и мастер академске студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк