Математика

Математички факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер математичар
Студијски програм Математика, мастер академске студије, Математички факултет, према Статуту Факултета, трају 2 семестра, и доносе 60 ЕСПБ бодова. Након завршетка мастер академских студија, стиче се академски назив Мастер математичар. Програм се састоји од обавезних и изборних предмета специфичних за одређени модул: Теоријска математика и примене, Професор математике и рачунарства, Рачунарство и информатика, Статистика, актуарска и финансијска математика, Примењена математика. Студијски програм се састоји од једносеместралних обавезних и изборних предмета за који је предвиђена активна настава са бројем часова већим од 20 часова недељно. Сваки предмет дефинисан је бројем часова активне наставе коју воде наставници, теоријских вежби, истраживачког рада и практикума које воде сарадници, и бројем ЕСПБ бодова. Студијски програм предвиђа вежбе на готово свим предметима. За сваки предмет је утврђен начин извођења наставе као и начин континуалног оцењивања. Због комплексности садржаја и заступљености различитих облика наставе, а у циљу савладавања предвиђених садржаја, 1ЕСПБ=12 сати рада студента је основица за израчунавање броја бодова на сваком појединачном предмету, и укупног броја бодова на студијском програму.


Циљеви студијског програма

  • Стицање знања из математике и примењене математике, а посебно из садржаја значајних за изабрани модул. Врста и квалитет стеченог знања су одређени наставним програмима, при чијој изради су поштовани сложени критеријуми који у обзир узимају логичку повезаност садржаја, математичку традицију, искуства нашег и страних универзитета, постојећи наставни кадар и друштвене потребе.
  • Овладавање вештинама као што су: решавање задатака који продубљују стечено знање, примењивање наученог у новим ситуацијама, обављање послова и извршавање различитих задатака на рачунарима, обучавање ученика у основним и средњим школама, статистичка обрада података, математичко моделирање и рад у финансијским организацијама и индустрији.
  • Усавршавање опште образовних и стицање опште културних способности заначајних за професију, као што су: способност употребе литературе и скупљање информација путем интернета, обрада података, састављање текстова и модерних електронских приказа на свом и страном језику у којима се на логички повезан и језички коректан начин представљају научни или стручни садржаји.
  • Развијање радозналости и логичког, аналитичко-синтетичког, индуктивно-дедуктивног и за математику веома значајног апстрактног мишљања. Развој општих, научних, шире-стручних и уже-стручних способности. Изградња професионалних и етичких ставова, развијање критичког мишљања.
  • Припрема за наставак школовања на вишим нивоима студија као и за образовање током целог живота ради укључивања у научно-истраживачки рад у научним институцијама, образовним и развојним установама, као и у другим делатностима.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма дипломских студија математике студент стиче следеће опште и специфично-стручне способности:

 влада појмовима и законитостима из програмом обухваћених области математике као и сродних дисциплина – информатике, статистике, небеске механике и слично,  може да изврши оптималан избор литературе за решавање конкретних проблема, да добије решење, да обради и презентује резултате коришћењем рачунара и примени своја знања у пракси,  зна како да предаје математику у средњим и основним школама у складу са Правилником о врсти стручне спреме наставника и стручних сарадника,  уме да критички размишља о појавама везаним за своју струку, критички сагледава и анализира чињенице, уобличава резултате до којих долази на разумљив начин уз коришћење савремених видова обраде и приказивања резултата,  зна како да приказује своје резултате домаћој и међународној јавности на разумљив начин, и тако преноси своја знања другима, уме да поштује етичке принципе струке. спреман је за научноистраживачки рад.



Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне академске студије у обиму од 240 ЕСПБ бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк