Хемија

Хемијски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер хемичар
Студијски програм мстер академских студија Хемија има оптерећење од 60 ЕСПБ бодова и обухвата изборне (25 ЕСПБ бодова) предмете, студијски истраживачки рад (15 ЕСПБ бодова) и дипломски рад (20 ЕСПБ бодова). У оквиру изборних предмета студенти бирају предмете које нису слушали на основним студијама и/или више курсеве основних предмета. Студенти се кроз индивидуални рад са ментором, у оквиру студијског истраживачког рада и кроз израду мастер рада, усмеравају ка самосталном истраживачком раду.


Циљеви студијског програма

Примарни циљ студијског програма је да изгради стручњаке са високим нивоом фундаменталног и примењеног знања из различитих области хемије, чија ће мастер диплома (заједно са дипломом основних студија) бити препозната/призната од стране свих европских институција и која ће омогућити студентима да нађу одговарајуће запослење или да наставе докторске студије из хемије или сродних дисциплина на домаћим или на неком од европских универзитета.


Исходи студијског програма

Студенти ће бити оспособљени да изведу, у оквиру тимског рада (али и самостално), све фазе дела истраживања у оквиру истраживачког (научног) пројекта. Стећи ће искуство у раду са савременим инструментима који се користе у истраживачким лабораторијама. Студенти ће бити у стању да примене самостално комплексне хемијске протоколе и биће фамилијарни са применом рачунара у свим фазама истраживачког рада. Биће у стању да усмено и писмено презентирају резултате свог рада на научним скуповима. По завршетку ових студија студенти ће проширити знање из различитих области хемије, развиће способности за решавање научних и стручних проблема применом аналитичких и рачунарских метода. Биће оспособљени за самосталан рад у хемијским лабораторијама различитих профила и намена (истраживање и развој, контрола квалитета, стандардизација, праћење процеса, итд). Стећи ће знања и вештине потребне за рад са реалним, комплексним узорцима и развиће способности проучавања литературе и критичког приказивања сакупљених података. Стећи ће искуство у самосталном раду на савременим инструментима, као и одговарајућу лабораторијску праксу. Студенти ће бити у стању да у оквиру тимског рада обраде истраживачки проблем, презентирају га у оквиру дипломског рада, као и да усмено одбране свој рад.


Услов за упис на студије

Услов за упис на студијски програм мастер академских студија Хемија је одговарајуће високо образовање у укупном обиму од 240 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк