Биохемија

Хемијски факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – биохемијске науке
Студијски програм докторских студија из биохемије траје 3 године и има оптерећење од 180 ЕСПБ бодова. Програм обухвата 6 изборних (теоријских) предмета (30 ЕСПБ бодова) и 2 семинарска рада (10 ЕСПБ бодова). У складу са праксом на европским универзитетима, докторске студије се базирају на истраживачком раду на све 3 године студија. На првој години је предвиђено "Истраживање, преглед литературе, увод у лабораторијски рад" (35 ЕСПБ бодова), а на другој и трећој години је предвиђено "Истраживање, лабораторијски рад, писање радова" (75 ЕСПБ бодова), док је у шестом семестру предвиђено "Писање радова, писање дисертације, припрема за одбрану дисертације" (30 ЕСПБ бодова). У оквиру изборних предмета студенти ће изучавати садржаје које нису слушали у оквиру основног и дипломског програма (Еколошка биохемија, Биохемија хране и исхране, Слободно-радикалски процеси у биохемији, Дизајн и развој нових лекова), као и одабрана поглавља из области које су изучавали на основним и дипломским студијама, а која су у вези са темом докторске дисертације. Настава се изводи кроз индивидуални (менторски) рад са студентима, или се ради са малим групама студената. Методе рада су адекватно прилагођене концепцији докторских студија (консултације, семинари, прорада радова из оригиналне научне литературе). Програм обухвата екстензиван, самостални истраживачки рад студента на научном проблему који резултује у научним публикацијама у реномираним међународним часописима из биохемије. Експериментални рад је комплексан и по правилу обухвата примену већег броја комплементарних приступа, техника и метода и обавља се у сарадњи са лабораторијама/групама у земљи и иностранству.


Циљеви студијског програма

Примарни циљ студијског програма је да омогући студентима стицање дипломе koja ће бити препозната/призната од стране свих европских институција и која ће омогућити студентима да нађу одговарајуће запослење у академској средини или у индустрији или да наставе пост-докторске студије из биохемије или сродних дисциплина на домаћим или на неком од европских универзитета.


Исходи студијског програма

Студенти ће бити у стању да самостално и компетентно изведу у оквиру тимског рада комплексна истраживања у циљу решавања значајних научних проблема из биохемије и сродних дисциплина. Постаће фамилијарни са применом и радом на најсавременијим инструментима који се користе у истраживачким биохемијским лабораторијама. Демонстрираће капацитет да примене своја знања у пракси, посебно у решавању проблема и долажењу до нових сазнања. Биће у стању да формулишу хипотезе и дизајнирају експерименте за њихово тестирање. Биће у стању да анализирају материјал и формулишу концепте. Моћи ће да се адаптирају на нове ситуације и да доносе одлуке. Биће у стању да остваре разне видове научне сарадње и остваре научну комуникацију на матерњем и енглеском језику.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила основне и мастер академске студије одговарајућег факултета са просечном оценом не мањом од 8,00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк