Молекуларна биологија

Биолошки факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – биолошке науке
Докторски студијски програм Молекуларна биологија носи укупно 180 ЕСПБ, траје 3 године и обухвата два модула: Молекуларну биологију еукариота и Молекуларну биологију прокариота. У оквиру сваког модула организује се настава из 4 обавезна и већег броја изборних предмета, а сваки студент у току студија стиче 22 ЕСПБ из обавезних и 36 ЕСПБ из изборних предмета. У договору са ментором студент може да бира изборне предмете и из других студијских програма које организује Биолошки факултет. Програм се остварује кроз: (1) активну наставу која обухвата предавања, друге видове интерактивне теоријске наставе и студијски истраживачки рад (експериментални рад у лабораторији организован у форми „ротација“, семинари, експериментална израда докторске дисертације) и (2) индивидуални рад студената. Праћење реализације програма је одговорност Програмског савета. Овим телом председава руководилац студијског програма а чине га водећи наставници свих предмета. Водећи наставник је задужен за организацију наставе у оквиру свог предмета. По правилу, водећи наставник ангажује више предавача од којих сваки реализује онај део програма датог предмета за који је научно компетентан. У зависности од околности ангажују се и гостујући предавачи из земље и иностранства. Израду докторске дисертације сваког студента прати трочлана Саветодавна комисија у којој се поред ментора налазе још два члана Програмског савета. Улога ових комисија је да прате напредовање студената и помогну у реализацији њихових истраживачких програма.


Циљеви студијског програма

Циљ програма је да обезбеди интелектуални оквир за развој високо образованих и креативних младих научника од којих се очекује да у будућности преузму водеће позиције у научним истраживањима, универзитетској настави, и делатностима у којима се молекуларна биологија примењује. Програм треба да пружи студентима квалитетно теоријско знање и експериментално искуство из области молекуларне биологије, као и специфична знања и експерименталне вештине из ужих области у којима раде сопствена истраживања. У остваривању овог циља овај студијски програм је окупио велики број предавача, међу којима су наставници Биолошког факултета, научници из ИМГГИ-а, ИБИСС-а и других научно-истраживачких института из земље, као и гостујући предавачи из иностранства, међу којима преовладавају наши молекуларни биолози који су постигли завидне научне и универзитетске каријере у свету. Студентима се презентирају савремени погледи на актуелне теме из области молекуларне биологије, најновији експериментални приступи у решавању научних проблема и нове биотехнологије базиране на достигнућима молекуларне биологије. Захваљујући чињеници да у реализацији овог студијског програма, поред Биолошког факултета, учествују и два реномирана института, студенти имају прилику да у току докторских студија стекну драгоцено експериментално искуство и да у контакту са истраживачима који се баве различитим научним проблемима, добијају најновије информације о светским токовима истраживања у молекуларној биологији „из прве руке“. Посебни циљеви докторског програма Молекуларна биологија су: ▪ Унапређивање и систематизација знања из области молекуларне биологије стеченог на претходним нивоима образовања; ▪ Упознавање са темама које се налазе у жижи интересовања савремене научне јавности, посебно оних које нису, или нису у довољној мери, биле обрађене на основним и мастер студијама. ▪ Развијање независног и критичког мишљења кроз интерактивне видове наставе као што су округли столови, групна анализирања и тумачења експерименталних података из литаратуре или сопствених истраживања, анализирања научних радова кључних за поједине области које се изучавају и сл. ▪ Подстицање креативности, индивидуалности и личних афинитета путем активности као што су писање есеја на слободне теме, дизајнирање предлога истраживачких пројеката и сл. ▪ Савладавање академских вештина као што су писање научних радова и предлога пројеката, као и презентација резултата сопствених истраживања.


Исходи студијског програма

Концепт, квалитет, циљеви и начин организације студијског програма Молекуларна биологија осмишљени су тако да студенти након успешно завршених докторских студија стекну опште и специфичне способности, које их квалификују за научно-истраживачки рад и представљају солидну основу за успешно грађење научне и/или универзитетске каријере. Савладавањем овог студијског програма студенти стичу најсавременије знање из различитих области молекуларне биологије које им пружа добру основу за креирање сопствене научне проблематике и дизајнирање експеримената. Различити облици итерактивне наставе, која подразумева континуирану комуникацију између студената и предавача, представљају интелектуални изазов за студенте, и стимулишу их да независно формирају и слободно износе своје мешљење, да фокусирају најважније научне проблеме у појединим ужим областима молекуларне биологије и формулишу питања везана за њихово решавање, да аргументовано заступају своје ставове, да критички анализирају и интерпретирају своје и експерименталне резултате других аутора, хипотезе и теорије са којима се срећу проучавајући литературу, да примењују своје знање и идеје у решавању теоријских и експерименталних проблема на које наилазе у раду на свом истраживачком пројекту. Кроз писање и јавно презентирање есеја и семинарских радова студенти стичу драгоцено искуство које им помаже у савладавању вештине писања научних радова и усмене комуникације са аудиторијумом. Експериментално искуство стечено радом у различитим лабораторијама („ротације“) омогућује им да сагледају комплексност експерименталног рада, од планирања и припреме експеримента, преко савладавања различитих метода и експерименталних приступа, до представљања и анализирања добијених резултата коришћењем најсавременијих софтверских пакета. Писањем предлога сопственог истраживачког пројекта студенти се уз помоћ својих ментора и чланова Саветодавних комисија оспособљавају да јасно и прецизно дефинишу своје истраживачке циљеве и дизајнирају одговарајуће експерименталне приступе на начин који омогућава добијање квалитетних и биолошки релевантних резултата истраживања и праћење реализације пројекта.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне и мастер академске студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк