Биологија

Биолошки факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – биолошке науке
Докторски студијски програм Биологија организује и реализује Биолошки факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са стручњацима из других релевантних установа. Студијски програм носи укупно 180 ЕСПБ, траје 3 године и обухвата тринаест модула. У оквиру сваког модула организује се настава из 3 обавезна предмета и већег броја изборних предмета. Израда докторске дисертације сваког студента прати се од стране ментора и тутора са факултета.


Циљеви студијског програма

Циљ програма је да обезбеди интелектуални оквир за развој високо образованих и креативних младих научника од којих се очекује да у будућности преузму водеће позиције у научним истраживањима, универзитетској настави, и делатностима у којима се биологија примењује. Програм треба да пружи студентима квалитетно теоријско знање и експериментално искуство из области биологије, као и специфична знања и експерименталне вештине из ужих области у којима раде сопствена истраживања. Студентима се презентирају савремени погледи на актуелне теме из бројних ужих научних области биологије, најновији експериментални приступи у решавању научних проблема и нове технологије. Посебни циљеви докторског програма Биологија су: унапређивање и систематизација знања из области биологије стеченог на претходним нивоима образовања; упознавање са темама које се налазе у жижи интересовања савремене научне јавности, посебно оних које нису, или нису у довољној мери, биле обрађене на основним и мастер студијама; развијање независног и критичког мишљења кроз интерактивне видове наставе као што су округли столови, групна анализирања и тумачења експерименталних података из литаратуре или сопствених истраживања, анализирања научних радова кључних за поједине области које се изучавају и сл.; подстицање креативности, индивидуалности и личних афинитета путем активности као што су писање есеја на слободне теме, дизајнирање предлога истраживачких пројеката и сл.; савладавање академских вештина као што су писање научних радова и предлога пројеката, као и презентација резултата сопствених истраживања.


Исходи студијског програма

Концепт, квалитет, циљеви и начин организације студијског програма Биологија осмишљени су тако да студенти након успешно завршених докторских студија стекну опште и специфичне способности, које их квалификују за научно-истраживачки рад и представљају солидну основу за успешно грађење научне и/или универзитетске каријере. Упоредо са унапређивањем теоријског знања из ужих научних области, студенти ће стећи способност интегративног приступа (од нивоа молекула и ћелија до нивоа организма) у сагледавању фундаменталних проблема у биологији. Развиће интелектуалне и експерименталне вештине и способности као основу неопходну за креативна основна и апликативна научна истраживања и даља усавршавања како у области биологије тако и другим сродним областима- медицини, ветерини, пољопривреди, фармацији итд. Савладавањем овог студијског програма студенти стичу најсавременије знање из различитих области биологије које им пружа добру основу за креирање сопствене научне проблематике и дизајнирање експеримената. Кроз писање и јавно презентирање есеја и семинарских радова студенти стичу драгоцено искуство које им помаже у савладавању вештине писања научних радова и усмене комуникације са аудиторијумом. Експериментално искуство стечено радом у различитим лабораторијама омогућује им да сагледају комплексност експерименталног рада, од планирања и припреме експеримента, преко савладавања различитих метода и експерименталних приступа, до представљања и анализирања добијених резултата коришћењем најсавременијих софтверских пакета.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне и мастер академске студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк