Екологија

Биолошки факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – еколошке науке
Докторски студијски програм Екологија организује и реализује Биолошки факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са стручњацима из других релевантних установа. Студијски програм носи укупно 180 ЕСПБ, траје 3 године и обухвата четири модула: Екологија биљака и фитогеографија, Екологија животиња и биогеографија, Заштита биодиверзитета и Хидроекологија. У оквиру сваког модула организује се настава из 4 обавезна предмета, од чега су три заједничка за све модуле, и већег броја изборних предмета. У договору са ментором студент може да бира изборне предмете и из других студијских програма које организује Биолошки факултет. Изборни део програма планира се према индивидуалним потребама кандидата, у зависности од претходног образовања и искуства. Програм се остварује кроз активну наставу која обухвата предавања, друге видове интерактивне теоријске наставе и студијски истраживачки рад и индивидуални рад студената.


Циљеви студијског програма

Циљ програма је да обезбеди оквир за развој високообразованих и креативних младих научника од којих се очекује да у будућности преузму водеће позиције у научним истраживањима, универзитетској настави и делатностима у којима се екологија, биогеографија и заштита животне средине и биодиверзитета примењују. Програм треба да пружи студентима квалитетно теоријско знање и практично искуство, као и специфична знања и вештине из ужих области у којима раде сопствена истраживања. С обзиром на сложеност и значај обухваћених феномена, реализација програма покрива како фундаменталне тако и апликативне аспекте истраживања, праћења, заштите, очувања и одрживог коришћења богатог и разноврсног живог света Балканског полуострва.


Исходи студијског програма

Програм нуди оспособљавање за академски и научно-истаживачки рад, као и примену знања и вештина у анализи, мониторингу, управљању и заштити биодиверзитета Балканског полуострва. Омогућава се профилисање према нивоима еколошке организације (специјском, популационом и предеоно-екосистемском нивоу), као и према медијуму животне средине (терестрични и акватични екосистеми и станишта). Различити облици итерактивне наставе стимулишу студенте да независно формирају и слободно износе своје мишљење, да фокусирају најважније научне проблеме у појединим ужим областима екологије, биогеографије и заштите биодиверзитета и формулишу питања везана за њихово решавање, да аргументовано заступају своје ставове, да критички анализирају и интерпретирају своје резултате као и резултате других аутора, хипотезе и теорије са којима се сусрећу проучавајући литературу, да примењују своје знање и идеје у решавању проблема на које наилазе у раду на свом истраживачком пројекту. Кроз писање и јавну презентацију есеја и семинарских радова студенти стичу драгоцено искуство које им помаже у савладавању вештине писања научних радова и усмене комуникације са аудиторијумом. Писањем предлога сопственог истраживачког пројекта студенти се уз помоћ својих ментора и чланова комисија оспособљавају да јасно и прецизно дефинишу своје истраживачке циљеве и дизајнирају одговарајуће експерименталне приступе на начин који омогућава добијање квалитетних и биолошки релевантних резултата истраживања и праћење реализације пројекта.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне и мастер академске студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк