Физичка хемија

Факултет за физичку хемију

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер физикохемичар
Студијски програм мастер студија физичке хемије траје два семестра у обиму од 60 ЕСПБ бодова. Активна настава обухвата предавања, вежбе и студијски истраживачки рад. Програм садржи обавезни предмет Методе и методологија физичкохемијских истраживања. Изборни предмети су заступљени са 85% у односу на укупан број понуђених ЕСПБ бодова и груписани су у шест изборних подручја: спектрохемија, електрохемија и хемијска кинетика, радиохемија, биофизичка хемија, физичка хемија материјала и физичка хемија животне средине. Мастер рад студенти раде током оба семестра мастер студија.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма мастер студија физичке хемије је проширивање знања из основних дисциплина физичке хемије, како би се студент оспособио за дубље разумевање у специјалним областима физичке хемије. Студенти треба да се даље оспособе за самостално планирање и извођење експеримената при чему су у стању да схвате значај добијених резултата, стручно их обраде и дискутују. Кроз ове студије се студенти осамостаљују и омогућава им се развој њихових креативних и других личних способности. У студенту се такође развија способност да примењује и адаптира научне методологије на решавање специфичних проблема. Студенти овладавају специфичним вештинама које се односе на примену различитих физичкохемијских метода и техника као што су: хроматографске (гасна, течна, јонска, гел-пропустљива, капиларна електро-хроматографска и друге), спектроскопске (атомска емисиона, апсорпциона, инфрацрвена, раманска, нуклеарно-магнетно-резонантна, спин-резонантна, масена, рентгенска, флуоресцентна, луминисцентна и друге), електрохемијске (потенциометријске, кулометријске, волтаметријске и друге), методе електронске микроскопије и електронске микроанализе, термалне методе (термогравиметрија, диференцијална сканирајућа калориметрија) и посебно радиохемијске методе (спектроскопије алфа, бета и гама зрачења, спектрометрија неутрона, радијациона дозиметрија и друге).


Исходи студијског програма

Мастер физикохемичар добија посебно дубље образовање у једном од следећих изборних подручја: Спектрохемији, Eлектрохемији и Хемијској кинетици, Биофизичкој хемији и неравнотежним системима, Физичкој хемији животне средине, Физичкој хемији материјала, или Радиохемији. По завршетку студија, мастер физикохемичар може да обавља све послове које обавља лице са звањем физикохемичар још и у институцијама високог и вишег школства као и у научно-истраживачким организацијама оријентисаним на фундаменталне науке и развој. Мастер физикохемичар има квалификације да настави школовање на докторским студијама.


Услов за упис на студије

На дипломске студије може да се упише лице које има завршене основне академске студије из физичке хемије или сродних области и остварених 240 ЕСПБ бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк