Физичка хемија

Факултет за физичку хемију

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – физикохемијске науке
Докторске студије физичке хемије трају 3 године (180 ЕСПБ) и њима се стиче научни назив доктор наука - физичкохемијске науке. Циљ им је оспособљавање за самосталан научно-истраживачки рад у области физичке хемије. Сви докторанти се током првог семестра кроз предмет Нове физичкохемијске методе упознају са појединим методама кроз предавања и демонстрациони или индивидуални лабораторијски рад. У другом семестру докторант бира предмет из првог блока општих предмета везаних за тему дисертације, a у трећем и четвртом семестру бира, уз консултације са ментором, још по два изборна предмета из другог блока изборних предмета специфично везаних за тему дисертације . Настава је интерактивна и обухвата: предавања, дискусије, семинаре, презентације као и студијски истраживачки рад. Већ од првог семестра кроз различите облике студијског истраживачког рада студент се усмерава и обавља истраживања у областима на које ће се односити његова докторска дисертација. Током четвртог семестра студент у оквиру Специјалног курса , који поред метода и методологије научно-истраживачког рада, садржи и обиман семинарски рад у којем је детаљно образложена тема предложене докторске дисертације. Завршни испит Специјалног курса је одбрана семинарског рада после чега се формално одобрава темa докторске дисертације. Током читавог трајања докторских студија докторант је укључен у научно-истраживачки тим, како на Факултету за физичку хемију, тако и у другим научно-истраживачким групама у земљи и по потреби у иностранству. У дисертацији кандидат треба да покаже да је дошао до оригиналних резултата од значаја за физичку хемију; даје преглед литературе из области теме дисертације, излаже резултате до којих је дошао, дискутује их и даје закључак, и прилаже публикације које су проистекле из резултата истраживања које су тема докторске дисертације.


Циљеви студијског програма

Докторске студије физичке хемије имају за циљ да пруже докторантима разумевање истраживачког процеса и његове методологије и оспособе их за самостална истраживања у области физичке хемије и њој сродних наука, компетентну обраду и тумачење добијених резултата као и систематско и критичко праћење литературе. Циљ је да кандидат у току израде докторске дисертације овлада методама и методологијом научног рада, дође до оргиналних научних резултата које може публиковати у релевантним научним часописима, да стекне компетенције које ће му омогућити лако укључивање у међународне научно-истраживачке пројекте. Курикулум ових студија и теме докторских дисертација усклађене су са савременим правцима развоја физичке хемије у свету, као и са задацима и циљевима Факултата.


Исходи студијског програма

Програм докторских студија физичке хемије конципиран је тако да студенте опрема знањима, вештинама, способностима и општим компетенцијама како би били у стању да: -Самостално планирају, организују и реализују развојна и научна истраживања решавајући практичне и теоријске проблеме из области физичке хемије односно њених дисциплина; -Узму активно учешће у међународним пројектима; -Користећи стечена најновија сазнања из области физичке хемије да развијају или учествују у развоју нових технологија и поступака за најразличитије сврхе; -Доносе одлуке у комплексним и непредвидивим ситуацијама; -Компетентно, стручно и професионално комуницирају усмено и писмено са другим колегама како из области физичке хемије тако и других области науке и праксе; -Постигнуте резултате саопштавају на научним конференцијама, публикују их у реномираним научним часописима, региструју их као патенте; -Своја знања преносе на друге у различитим образовним установама као што су факултети и више школе; -Доприносе својим истраживањима општем развоју физичке хемије и науке уопште.


Услов за упис на студије

На студије се могу уписати студенти који су завршили мастер студије физичке хемије и сродних области (најмање 300 ЕСПБ).
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк