Демографија

Географски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер демограф
Демографска проблематика је једна од најактуелнијих и најсложенијих у изучавању законитости развоја људског друштва. Даљи развој и просперитет заједнице зависе од демографских потенцијала и ресурса, те је њихово квалитативно унапређење катализатор друштвеног напретка. Развој демографије је општи друштвени интерес. Стога је важно школовати стручњаке који ће бити оспособљени да компетентно прате и анализирају демографска стања и процесе, да пронађу адекватне одговоре на актуелна питања демографске стварности, развијају систем мера за подстицање пожељног демографског развитка, као и да своја знања ставе у службу планирања будућег социоекономског и просторног развоја. Баланс између теоријског и практичног знања, које се у току студија стиче из демографије, и комплементарних научних дисциплина, обезбеђује демографима широко образовање. Студијски програм демографије пружа модеран и мултидисциплинаран контекст изучавања становништва. Поред подстицања аналитичког, системског и креативног начина размишљања, он подржава и апликативност знања. Основни студијски програм припрема студенте и за научна истраживања на вишим нивоима студија чији је исход теоријско-методолошко унапређење демографије.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма „Демографија“ 1. формирање фундаменталних и апликативних знања из демографије, као и низа сродних ужих дисциплина, која су неопходна за анализу и проучавање становништва; у истраживању и експликацији масовних појава демографског карактера од посебног значаја за развој сваког друштва; за тумачење интеракција и утицаја између становништва и животне средине, друштвеног, привредног и регионалног развоја, о улози човека у обликовању и мењању геопросторне стварности; 2. формирање вештине планирања, организовања и реализације теренског, анкетног и других врста истраживања становништва, као и вештине статистичког праћења, предлагања методолошких решења у пописној, виталној и миграционој статистици, давања препорука за њихову стандардизацију и усклађивање; 3. формирање знања и ставова везаних за политичке акције у сфери рађања, као и оних релевантних за промовисање здравља, спровођење миграторне политике и политичког одговора на старење популације, оспособљавање за дефинисање мера популационе политике у Србији; 4. оспособљавање за примену различитих техника и метода обрачуна будућег становништва или одређених категорија становништва; 5. оспособљавање стручњака – демографа за критичку процену демографске ситуације и демографских ресурса и предузимање активности за мењање ставова код становништва према наталитету, здрављу, миграцијама...


Исходи студијског програма

Исходи савладавања студијског програма су следећи: - способност примене знања из демографије у свим доменима праћења, анализе и испитивања стања људских ресурса и потенцијала (истраживања становништва, породица и домаћинстава) у истраживачким институцијама, статистичким службама или организацијама које се баве проблемима социјалног развоја, осигурања и сл.; - способност критичког праћења промена у становништву, породицама и домаћинствима при општинским матичним и другим службама, заводима за статистику, осигуравајућим заводима; - способност примене знања из демографије у процесу урбанистичког, просторног, регионалног или економског планирања; - способност примене знања и вештина за избор, поставку и извођење анкетних и теренских истраживања становништва, истраживања тржишта, радне снаге, запослености и тсл.; и израде програма табелирања статистичких података; - способност избора садржаја и метода испитивања становништва (метод интервјуа, анкета и др.) из различитих домена и по различитим питањима.


Услов за упис на студије

Нa мастер академске студије на студијском програму Демографија могу се уписати кандидати који су завршили одговарајуће четворогодишње студије.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк