Географија

Географски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер географ
Сврха програма мастер академских студија "Географија" јесте да студентима пренесе додатна савремена научна знања, усклађена са европским стандардима и искуствима. Студенти се оспособљавају за креативно и логичко мишљање, примену савремених теоријски и методолошки фундираних приступа географским истраживањима, праћење релевантне научне литературе, разумевање и решавање комплексних географских проблема, примену и представљање добијених резултата и др. Сврха студијског програма јесте да оспособи мастер географа за рад у интитуцијама државног или приватног сектора, која у саставу имају географска или мулти-дисциплинарна истраживања у којима стручњак овог профила налази себи место у заједничком истраживачком тиму. Такође, сврха студијског програма јесте стицање знања из физичке, друштвене, регионалне географије и картографије, од стране студената, неопходних за даље бављење научно-истраживачким радом кроз виши ниво едукације – докторске студије.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма дипломских академских студија Географија: 1. Формирање фундаменталних и специфичних теоријских и апликативних географских знања; 2. Формирање вештина планирања и организовања теренског и експерименталног рада у лабораторији, као и способности планирања наставних екскурзија и теренских истраживања; 3. Да би се студенти у потпуности оспособили за бављење географијом као науком неопходна су им шира знања из наставне предмете за које су се определили кроз изборни процес.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма, мастер географ формира следеће компетенције: • разуме циљеве учења географије на различитим нивоима образовања; • оспособљен за бављење географијом као науком кроз избор обавезних и изборних предмета на овом студијском програму; • оспособљен је да изабере одговарајућу литературу или неке друге изворе информација, да сугерише потребне корекције у литератури доступној или намењеној ученицима или да припреми одговарајући штампани материјал за њихово самостално учење; • оспособљен је да одговарајућим питањима и примерима покрене стручну интеракцију у функцији усвајања знања, да ученике уведе у дискусију, да их подстакне да изнесу и аргументују своје мишљење и ставове, као и да пружи одговарајућу повратну информацију ученицима; • оспособљен је да избором садржаја и метода наставе и учења географије мотивише ученике за учење географије, као и да илуструје значај ове науке у свакодневном животу и бављењу различим професијама; • оспособљен је да прати сазнајне промене ученика и процењује њихов напредак, да бира одговарајући начин и инструменте за процењивање знања и вештина ученика, да организује и изведе проверавање, и да ученицима даје одговарајуће повратне информације.


Услов за упис на студије

Нa мастер академске студије на студијском програму Географија могу се уписати кандидати који су завршили одговарајуће четворогодишње студије.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк