Хидрогеологија

Рударско-геолошки факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – геолошко инжењерство
Студијски програм остварује се у оквиру научне области Рударско/геолошко инжењерство. Студије се изводе се у току три школске године (шест семестара). Настава на студијском програму остварује се у сарадњи са другим студијским програмима Рударско-геолошког факултета. Студијски програм садржи обавезне и изборне предмете, а значајан део програма чини студијски истраживачки рад. Настава појединачних предмета се изводи у току једног семестра. Кандидат бира предмете у складу са темом докторске дисертације, уз обавезне консултације са ментором и предметним наставником. Највећи део студијског истраживачког рада, који се током студија изводи у у оквиру обавезних и изборних предмета, пројекта докторске дисертације, семинарских радова и научно-истраживачкиг рада, везан је за израду докторске дисертације.


Циљеви студијског програма

Образовање кадрова, који су способни за вођење научних истраживања високог квалитета и степена оригиналности у домену хидрогеологије, представља јасан циљ да се допринесе општем напредовању знања и напретку, не само хидрогеологије, већ научне мисли уопште. Студијски програм је усмерен на образовање доктора који ће, у својој каријери, водити успешна истраживања из многобројних специјалности хидрогеологије и развити смисао за креирање предлога за квалитетну вербалну и писану комуникацију, самосталан приказ научних резултата и успостављање и развијање међународне научне сарадње.


Исходи студијског програма

Будући доктори биће оспособљени да разумеју и користе најновија сазнања из области хидрогеологије, да развијају своје креативне способности и да поштују етички кодекс при научним истраживањима, да поседују задовољавајући ниво писане и усмене комуникације и самосталног приказа и саопштавања постигнутих научних резултата на домаћим и међународним научним конференцијама и да објављују те резултате у водећим научним часописима, да самостално решавају сложене практичне и теоријске проблеме из хидрогеолошких специјалности покривених садржајем одговарајућих изборних варијанти током студија и да у тим специјалностима самостално или колективно организују предлоге развојних и научних истраживања код домаћих и иностраних научних фондова, да учествују или руководе домаћим и међународним научним пројектима из Оквирног програма ЕУ, УНЕСКО-пројекта и сл. Доктор техничких наука за област хидрогеологије је оспособљен да намеће нове приступе у одговарајућим ужим усмерењима хидрогеологије. Отворена су му врата за писање научних радова, вођење научних пројеката, као и сарадњу на реализацији академских и других видова студија.


Услов за упис на студије

Завршене основне и мастер академске студије из одговарајуће или сродне научне области и остварено најмање 300 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк