Зоотехника

Пољопривредни факултет

Врста студија:  специјалистичке академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: специјалиста инжењер пољопривреде
Студијски програм специјалистичких академских студија - Зоотехника траје једну годину, односно два семестара. Програм се састоји из укупно 23 (+1 – специјалистички рад) предмета, и то: 1 обавезни и 22 изборних предмета. Програми свих предмета су дефинисани тако да приказују савремена научна, стручна и практична достигнућа из дате области, али тако да су прихватљиви и апликативни за овај ниво високог образовања. Настава на студијском програму се реализује кроз: предавања, вежбе, теренске вежбе, семинарске радове, као и интерактивну наставу. Од метода интерактивне наставе у студијском програму користе се индивидуалне, групне и кооперативне методе активног учења. Интерактивне методе се користе у учионици и ван ње (у опремљеној библиотеци и рачунарском центру, код куће) у оквиру индивидуалног или групног рада. У оквиру сваког предмета специјалистичког академског студијског програма предвиђено је континуирано праћење стицања знања и вештина студента током семестра провером путем колоквијума и тестова знања, као и завршни испит на крају семестра.


Циљеви студијског програма

Основни циљ студијског програма специјалистичких академских студија – Зоотехника је да омогући студентима стицање најновијих научних и специфичних стручних знања и вештина, знања из методологије истраживачког рада у зоотехници, знања да се самостално решавају практични и теоријски проблеми у области зоотехнике, праћење савремених трендова и биотехнолошких достигнућа у зоотехници у свету, за примену адекватне методологије обраде и анализе података у зоотехници, као и да се организују и реализују развојна истраживања из области сточарске производње. Други значајан циљ је континуирани свеобухватни развој свих аспеката сточарске струке заснован на модерним принципима и стандардима. Студијски програм пружа могућности за стицање врло разноврсних стручних и практичних знања из свих грана и области сточарске производње, као што су гајење фармских животиња, риба и дивљачи, производње меса, млека, јаја и других анималних производа. Циљ студијског програма је и усмеравање студија ка стицању знања и вештина потребних за профитабилну сточарску производњу, примарно искоришћавањем обновљивих природних ресурса уз заштиту околине, очувања ресурса руралних подручја и културног наслеђа.


Исходи студијског програма

Стечено знање, студенату завршених специјалистичких академских студија, обезбеђује ужу стручност, односно компетенције за рад у: • Пољопривредним радним орагнизацијама, као што су: агрокомбинати, задруге, специјализоване сточарске фарме и ергеле, инкубаторске станице, удружења, клубови, фабрике сточне хране, предузећа за производњу и промет опреме и других производа намењених производњи у сточарству, ветеринарски заводи, стручна и сировинска оделења у кланицама и млекарама, привредним организацијама посебне намене (хиподроми, центри за обуку и дрсуру појединих врста домаћих животиња и сл.), као и другим организацијама које се баве производњом и прерадом сточарских производа. • Предузетничким организацијама и индивидуалним газдинствима, која се баве производњом домаћих и гајених животиња. • Ловиштима и производним центрима дивљачи, рибњацима. • Саветодавним и стручним службама. • У научним и истраживачкоразвојним институцијама. • У банкама и осигуравајућим друштвима. • У средњешколском образовању и слично.


Услов за упис на студије

У прву годину специјалистичких академских студија може да се упише кандидат који има завршене мастер академске студије.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк