Прехрамбена технологија

Пољопривредни факултет

Врста студија:  специјалистичке академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: специјалиста инжењер технологије
Програм академских специјалистичких студија траје 1 годину односно 2 семестра. У првом семестру студенти похађају заједничке основе за све изборне групе- модуле, које се састоје од 4 обавезна предмета. Од метода извођења наставе користе се класична предавања, лабораторијске вежбе и методе интерактивне наставе и студијски истраживачки рад. Предвиђена је израда семинарских радова и вођење дневника. Посебан акценат у активној настави и учењу се придаје дискусији, кооперативном учењу, формирању тимова за самосталан истраживачки рад, организовању тимског рада и оспособљавању за самостално решавање проблема у процесима производње хране. У оквиру сваког предмета академско спесијалистичког студијског програма предвиђено је обавезно континуирано праћење стицање знања и вештина студента током семестра путем провере постигнућа на колоквијумима и тестовима знања, као и завршни испит на крају семестра.


Циљеви студијског програма

Основни циљ специјалистичког студијског програма је да изгради стручњаке са високим нивоом фундаменталног и примењеног знања из области микробиологије хране, хемије хране и различитих прехрамбених технологија биљних и анималних производа чија ће диплома омогућити студентима да руководе различитим програмима у производњи и контроли прехрамбених производа, да уводе иновације и тиме доприносе развоју прехрамбене идустрије и њеном усклађивању са европским стандардима.


Исходи студијског програма

По завршетку ових студија, студент треба да буде оспособљен за примењивање микробиолошких метода анализе прехрамбених производа, хемијских метода анализе хране, организовање улазне процесне и завршне контроле квалитета производа изабране технологије биљних или анималних производа, поседује проширена знања из области микробиолошке безбедности хране, хемијске анализе хране, управљања и безбедности у производњи хране и одабраних прехрамбених технологија. Развиће способности за решавање конкретних проблема у производњи хране. Биће оспособљени за самосталан и тимски рад, укључивање у управљање процесима производње, организовање контроле квалитета производа изабране технологије, примена важеће законске регулативе у процесима производње организовање и руковођење тимским радом. Стећи ће знања и вештине потребне за рад са реалним, комплексним узорцима и развиће способности сагледавања проблема и његовог решавања. Студенти ће бити у стању да у оквиру самосталног и тимског рада обраде одговарајући проблем, статистички обраде добијене резултате и изнесу их у оквиру специјалистичког рада, као и да усмено одбране свој рад.


Услов за упис на студије

У прву годину специјалистичких академских студија може да се упише кандидат који има завршене мастер академске студије.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк