Прехрамбена технологија

Пољопривредни факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – технолошко инжењерство
Студијски програм Прехрамбена технологија докторских академских студија траје 3 године, односно 6 семестара. Број ЕСПБ бодова сваког семестра је 30 (укупно 180 ЕСПБ). Студијски програм садржи 3 обавезна предмета и изборне предмете на 3 позиције. За сваку позицију изборног предмета студентима је понуђена листа предмета које могу да изаберу. У првом семестру студент слуша три обавезна предмета који су методолошког карактера. У другом семестру су два изборна предмета који имају научно стручни карактер. У обе изборне групе су понуђене листе од по 3 предмета, у оквиру којих студент бира предмете који су ближе усмерени на област из које ће радити дисертацију. У трећем семестру студент слуша један изборни предмет, који бира у оквиру листе од 20 понуђених предмета. Област из које струдент ради дисертацију је садржана у оквиру овог изборног предмета.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма Прехрамбена технолоогија докторских академских студија укључују постизање научних способности и академских вештина из уже научне области за коју се студент определио, развој креативних способности и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за будући развој каријере. Циљеви су усклађени са савременим правцима развоја одговарајуће научне дисциплине у свету и компатибилни су са основним задацима и циљевима Пољопривредног факултета, као високошколске установе на којој се програм изводи. Циљ овог студијског програма је образовање и оспособљавање студената за научно-исраживачки рад у научној области техничко-технолошке науке (биотехничке науке).


Исходи студијског програма

По завршетку студија студенти на овом нивоу образовања имају следеће опште и предметно-специфичне способности односно компетенције: - способност анализе, синтезе и предвиђања решења и последица конкретних проблема из уже научне области; - овладаност вештинама и савременим методама истраживања у техничко-технолошкој области; - способност коришћења информационо-комуникационих технологија у овладавању знањима одговарајућег подручја; - способност темељног познавања и разумевања науке и струке у техничко-технолошкој области; - способност самосталног истраживања теоријских и практичних проблема у циљу добијања нових или побољшаних решења и њихове примене; - способност повезивања знања из различитих области стечених на ранијим нивоима образовања, у циљу развоја нових технологија; - способност праћења и примене новина у струци; - способност за тимски рад и професионалну комуникацију у циљу унапређења науке и струке; - способност комуникације и сарадње са ужим социјалним и међународним окружењем; - оспособљеност да резултате научних истраживања саопштавају на научним конференцијама, објављују у научним часописима, кроз патенте и нова техничка решења; - оспособљеност да сопственим изворним истраживањима, а посебно резултатима истраживања добијеним израдом докторске дисертације, пруже лични допринос проширењу граница знања у ужој научној области; - способност укључивања у домаће и међународне научно-истраживачке пројекте: - способност критичког мишљења, кретивног и независног деловања; - познавање и поштовањe принципа етичког кодекса добре научне праксе.


Услов за упис на студије

На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк