Теоријска и експериментална физика

Физички факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер физичар
Сврха студијског програма је да студенти усаврше своје образовање опредељујујући се по правилу за једну ужу научну области модерне физике, чиме се постепено уводе у истраживачки рад и припремају за докторске студије. Кроз индивидуалан рад са ментором, у оквиру истраживачког студијског рада, студент стиче неопходна почетна практична знања (дефинисање проблема, претраживање литературе), да би коначно самостално израдио и презентовао мастер рад о изабраном проблему модерне физике. Тиме је стекао представу о научном раду и ужој научниј области, те својим способностима и афинитету за њих, и тиме био оспособљен за одлуку о наставку докторских студија и избору уже научне области на њима.Стручњаци образовани оваквим програмом добијају неопходна знања која им омогућавају дање усавршавање како у свету тако и код нас.


Циљеви студијског програма

Циљ овог студијског програма је да студенти добију високо квалитетно и модерно знање у складу са светским стандардима. Не мање важно је да студенти током ових студија направе први корак у истраживачком раду, развијајући креативност и потребне специфичне вештине, али и презентационе и едукативне способности, као и основна знања о организацији истраживања и тимском раду. Дипломирани студенти овог профила ће битно допринети развоју физике, а и других наука и технологије у Србији. Самим тим то ће бити допринос развоју читавог нашег друштва и све већем укључивању српске науке у међународне научно технолошке пројекте.


Исходи студијског програма

Након завршетка овог студијског програма студенти су оспособљени како за индивидуалан тако и за тимски истраживачки рад. Стекли су искуство у раду са савременим теоријским односно експерименталним техникама. Поред тога они су способни да резултате свога рада презентују својим колегама усмено и у форми научног рада. Посебна пажња се обраћа на развој комуникационих способности и презентовање научних резултата на енглеском језику. Студенти су проширили своје знање из одређене уже научне области и самим тим су способни за решавање научних и стручних проблема применом теоријских, експерименталним или нумеричким метода. Поред тога они су способни да стечена знања примене и у другим наукама, а посебно у интердисциплинарним.


Услов за упис на студије

Услов за упис на овај студијски програм су претходно завршене академске студије укупног обима од најмање 240 ЕСПБ бодова природних или техничких наука, при чему се по потреби може захтевати полагање посебних испита којима би се њихова предспрема довела на потребан ниво.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк