Метеорологија

Физички факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер метеоролог
Сврха студијског програма Метеорологија је да студентима пренесе додатна знања која су дефинисана у циљевима овог програма. Метеорологија као струка и наука у свету последњих година све више добија на актуелности због глобалног загревања атмосфере и климатских промена. Овај студијски програм у потпуности прати те светске трендове. Метеоролошки курсеви су модерно конципирани и укључују најновија знања неопходна за бављење овом науком.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма е да се студенти кроз овај програм оспособљавају за креативно размишљање, праћење релевантне научне литературе и интернета, разумевање и решавање комплексних метеоролошких проблема, примену и комплексно представљање добијених резултата. Сврха овог студијског програма је да оспособи стучњака за рад у институцијама државног или приватног карактера које у свом саставу имају и истраживања. Такође, сврха овог студијског програма је и да студенти стекну знања која су неопходна за даље бављење научно-истраживачким радом кроз докторске студије. Да би се студенти у потпуности оспособили за бављење метеорологијом као науком неопходна су им шира знања из курсева за које су се определили кроз изборни процес у оквиру овог студијског програма.


Исходи студијског програма

Завршавањем овог студијског програма студенти стичу напреднија знања из метеорологије, која их уводе у научно-истраживачки рад. При томе се оспособљавају за аналитичко и креативно размишљање, те праћење литературе и новина у области, што је неопходно за учешће у научно истраживачком раду кроз докторске студије. Посебна пажња се посвећује самосталности у раду, те презентационим и информатичким способностима, неопходним у каснијој научној сарадњи или послу. Предмети на овој мастер години су најмодернија област метеорологије испреплетани су са новим технологијама, тако да програм оспособљава студента и за технолошке примене и рад на трансферу технологија.


Услов за упис на студије

Услов за упис на овај студијски програм су претходно завршене академске студије укупног обима од најмање 240 ЕСПБ бодова природних или техничких наука, при чему се по потреби може захтевати полагање посебних испита којима би се њихова предспрема довела на потребан ниво.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк