Метеорологија

Физички факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – метеоролошке науке
Студијски програм докторских студија метеорологије траје три године, и његовим завршетком се стиче укупно 180 ЕСПБ и академски назив доктор метеоролошких наука. Оптерећење је равномерно распоређено по семестрима. Програм обухвата 4 изборнa једносеместрална предмета и два једносеместрална обавезна предмета, jедан семинар.Његов значајни део се састоји од истраживачког рада студента, који се завршава одбраном докторског рада. Од студента се такође захтева објављивање два рада у водећим часописима пре одбране дисертације. Градиво обавезних предмета садржи савремена поглавља из централне области метеорологије, динамичке метеорологије. Тиме добијају основу на коју могу да надграђују садржаје изборних предмета. Изборни предмети представљају надградњу садржаја одговарајућих предмета на основним и мастер студијама. И метеорологија је веома широка научна област. Изборним предметима студентима се омогућује усмеравање ка основним дисциплинама савремене метеорологије, али и њихово комбиновање. Настава је углавном индивидална, уз менторски и консултативни рад са студентима у малим групама. Предавања се изводе за мање групе (од 5 до 10) студената.


Циљеви студијског програма

Примарни циљ је стварање врхунских стручњака способних за самостални истраживачки рад на светском нивоу, који ће наставити развој основних и примењених аспеката метеорологије у Србији и наставити образовни процес као будући наставници и ментори. У том смислу конкретни циљеви програма су пружање висококвалитетног и модерног знања и одговарајућиг вештина, у складу са светским стандардима, како би стечена докторска диплома била свуда призната. Посебно је важно садржајно и формално усклађивање са стандардима европског образовног простора, како би студенти делове овог програма, или наставак школовања, могли да ураде на другим универзитетима овог простора, али и да буду конкурентни при тражењу запослења и усавршавања.


Исходи студијског програма

Студент стиче компетенције у складу са сврхом и циљевима програма. -способност за самостални истраживачки рад, која се верификује публикацијама и одбраном докторске дисертације. То подразумева овладавање врхунским знањем одређене области, али и методима истраживачког рада, тј. способност аналитичког и синтетичког мишљења, преглед релевантних експерименталних и/или теоријских техника, способних њиховог коришћења; -примена стечених знања и вештина у пракси, било у научним или стручним метеоролошким установама. Ту се пре свега мисли на способност учешћа у тимовима који се баве истраживачким, развојним и примењеним пословима; -способност селекције проблема који су значајни за развој науке или светске и домаће технологије, али омогућавају успешан рад на њима у датим кадровским и материјалним условима; -способност излагања добијених резултата како на семинарима, тако и у писаним радовима. Ово је у директној вези са могућношћу укључивања доктора наука у образовни процес, и наставак рада на универзитету, или у друге истраживачке тимове; -способност укључивања у светске истраживачке трендове, кроз интензивно праћење и селекцију релевантне литературе, комуникацију са водећим светским истраживачким групама, позиционирање свјих истраживања према њима, како би се поспешило учешће на заједничким пројектима.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила основне и мастер академске студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк