Физика

Физички факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – физичке науке
Студијски програм докторских студија физике траје три године, и његовим завршетком се стиче укупно 180 ЕСПБ и академски назив доктор физичких наука. Оптерећење је равномерно распоређено по семестрима. Програм обухвата 4 изборнa предмета, jедан семинар, а његов претежни део је истраживачки рад студента, који резултује одбраном докторског рада. Од студента се такође захтева објављивање два рада у водећим часописима . Предмети обухватају градиво које је надоградња садржаја на основним и мастер студијама. Како је савремена физика веома широка научна област, а истраживачки проблеми, па и са њима повезане технологије, често интердисциплинарни, начин избора предмета омогућује усмеравање ка основним дисциплинама савремене физике, али и њихово комбиновање. Зато су предмети подељени по ужим научним областима и очекује се да из своје основне области студент одабере 3 предмета. По садржају, предмети обухватају напредне курсеве научних подобласти (преглед савременог стања), методолошке курсеви (технике истраживачког рада у области), и курсеве упознавања са особинама система најважнијих за област. Настава је базично индивидална, уз менторски и консултативни рад са студентима у малим групама. Предавања се изводе за мање групе (од 5 до 10) студената.


Циљеви студијског програма

Примарни циљ је, стварање врхунских стручњака способних за самостални истраживачки рад на светском нивоу, који ће наставити развој фундаменталних и примењених аспеката физике у Србији, и наставити образовни процес као будући наставници и ментори. У том смислу конкретни циљеви програма су пружање висококвалитетног и модерног знања и одговарајућих вештина, у складу са светским стандардима, како би стечена докторска диплома била свуда призната. Посебно је важно садржајно и формално усклађивање са стандардима европског образовног простора, како би студенти делове овог програма, или наставак школовања, могли да ураде на другим универзитетима овог простора, али и да буду конкурентни при тражењу запослења и усавршавања. Специфичан циљ који програм треба да оствари је везан за чињеницу да је физика основна природна наука, а при томе база за остале природне науке са којима има низ препокривања. Стога, са једне стране, програм нужно мора да омогући специјализацију по научним областима, уз давање савременог стања у одабраној ужој научној области, те да оспособи за истраживање у њој, кроз савлађивање основних техника и система релевантних за област. Са друге стране, како се методи различитих области често комбинују, а понекад исти системи постају релевантни у другим областима, неопходно је да се омогући интердисциплинарност међу ужим областима.


Исходи студијског програма

Студент стиче компетенције у складу са сврхом и циљевима програма. • Најважнија је способност за самостални истраживачки рад, која се верификује публикациjама и одбраном докторске дисертације. То подразумева овладавање врхунским знањем одређене области, али и методима истраживачког рада, тј. способност аналитичког и синтетичког мишљења, преглед релевантних експерименталних и/или теоријских техника, способних њиховог коришћења. • Даља компетенција је примена стечених знања и вештина у пракси, било у научним или развојним лабораторијама. Ту се пре свега мисли на способност учешћа у истраживачким и развојним тимовима, тј. координисање знања са комплементарним стручњацима. • Способност селекције проблема који су значајни за развој науке или светске и домаће технологије, али омогућавају успешан рад на њима у датим кадровским и материјалним условима. • Способност излагања добијених резултата како на семинарима, тако и у писаним радовима. Ово је у директној вези са могућношћу укључивања доктора наука у образовни процес, и наставак рада на универзитету, али и са сарадњом са другим истраживачким групама. • Способност укључивања у светске истраживачке трендове, кроз интензивно праћење и селекцију релевантне литературе, комуникацију са водећим светским истраживачким групама, позиционирање свјих истраживања према њима, како би се поспешило учешће на заједничким пројектима.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила основне и мастер академске студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк