Информатика

Математички факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – рачунарске науке
Студије се састоје из 2 обавезна предмета који су од општег значаја за научноистраживачи рад и 8 изборних предмета (од понуђених 35) које бира студент у зависности од одабране теме за израду докторске дисертације у сарадњи са ментором. Настава се изводи кроз семестре, два семестра чине академску годину. Укупан број ЕСПБ по семестру је 30, а за академску годину 60. Укупно трајање студија је 3 година (6 семестара), за које време студент треба да оствари најмање 180 ЕСПБ, укључујући ту и бодове за докторску дисертацију. Студент који заврши студијски програм Информатика, одбрани докторску дисертацију и стекне 480 ЕСПБ бодова, стиче академски назив доктор рачунарских наука.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма докторских академских студија укључују постизање научних способности и академских вештина, развој креативних способности. Усклађени су са савременим правцима развоја математике, односно рачунарства у свету и компатибилни су са основним задацима и циљевима восокошколске установе на којој се програм изводи. Циљ овог студијског програма је образовање и оспособљавање студената за научно-истраживачки рад. Студент треба да стекне широко знање и систематско разумевање уже научне области. Кроз овај студијски програм студент треба да истраживачки обради тему која је профилисана са два обавезна и четири изборна предмета. Велики број изборних предмета (23) омогућавају студенту уска усмерења и дају могућност да се кроз изборне предмете заокружи одабрана тема истраживања. Студент треба да научи да прегледом савремене научне литературе сагледа ниво научног сазнања из области одабране докторске теме, актуелност одабране теме за истраживање као и даље правце развоја и истрживања.


Исходи студијског програма

Стечено знање доктора наука даје студенту могућност примене продубљеног знања, разумевања и способности усвојених током докторских студија, за успешно решавање сложених проблема у новом или непознатом окружењу, посебно у ужим научним областима. Стечено знање даје могућност за рад у истраживачким интитутима, центрима и факултетима.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне и мастер академске студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк