Геонауке

Географски факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – гео-науке
Студијски програм докторских студија траје три године, и његовим завршетком стиче се укупно 180 ЕСПБ и академски назив доктор наука. Програм докторских студија обухвата један обавезни предмет и три изборна блока у прва четири семестра. Избором наставних предмета, као и кроз израду докторске дисертације, студент се опредељује за једну од четири научне области. Градиво обавезног предмета садржи савремена поглавља из централних области, чијом обрадом студент стиче основу за даљу научну надоградњу кроз садржаје изборних предмета. У петом и шестом семестру обавља се студијски истраживачки рад, који је непосредно везан за израду докторске дисертације. Од студента се захтева да пре одбране докторске дисертације положи све испите из првог, другог, трећег и четвртог семестра са просечном оценом од најмање 8,50 (осам/педесет). Да би испунио све услове, који претходе одбрани дисертације, студент, такође, треба да објави најмање два рада у научним часописима националног и међународног значаја, као и да учествује на најмање два научна скупа у земљи или иностранству, с тим што бар на једном мора имати самостално научно саопштење (као једини аутор), које је објављено у целини у одговарајућем гласилу (зборнику радова са научног скупа и сл). Настава на докторским студијама је углавном индивидалног карактера, уз менторски и консултативни рад са студентима.


Циљеви студијског програма

Примарни циљ докторских студија Географског факултета је стварање врхунских стручњака оспособљених за самостални и тимски истраживачки рад, који ће наставити развој фундаменталних и апликативних димензија географских и њима сродних наука у Србији, и наставити успешан образовни процес, као будући наставници и ментори. У том смислу, конкретни циљеви студијског програма јесу пружање висококвалитетног савременог знања и одговарајућих вештина, у складу са светским стандардима, како би стечена докторска диплома била свуда призната. Посебно је важно садржајно и формално усклађивање са стандардима европског образовног простора, како би студенти делове овог студијског програма, или наставак школовања, могли да реализују на другим универзитетима у Европи, али и да буду конкурентни при тражењу запослења и даљих стручних усавршавања.


Исходи студијског програма

Студент стиче компетенције у складу са сврхом и циљевима програма. 1. Најважнија је оспобљеност за самостални и тимски истраживачки рад, која се верификује публикованим радовима и одбраном докторске дисертације. То подразумева овладавање врхунским знањем из одређене области географских и њима сродних наука, али и методама научно-истраживачког рада, односно, способност аналитичког и синтезног мишљења. 2. Даља компетенција јесте примена стечених знања и вештина у пракси, било у научним или стручним географским, туризмолошким, просторно-планерским, демографским и еколошким установама. Овде се, пре свега, мисли на способност за учешће у тимовима, који се баве фундаменталним истраживачким, развојним и апликативним пословима. 3. Способност излагања добијених резултата како на семинарима, тако и у научним публикацијама. Све ово налази се у директној вези са могућношћу укључивања доктора наука Географског факултета у образовни процес, на различитим нивоима, од основношколског до универзитетског. 4. Способност укључивања у светске истраживачке трендове, кроз интензивно праћење и селекцију релевантне литературе и медија, комуникацију са водећим светским истраживачким центрима, позиционирање својих истраживања према њима, како би се поспешило учешће на заједничким пројектима.


Услов за упис на студије

Право на упис имају лица која су завршила одговарајуће основне и мастер студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк