Језик, књижевност, култура

Филолошки факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – филолошке науке
Докторске студије Језик, књижевност и култура припадају подручју друштвено-хуманистичких наука, пољу језику, наука о књижевности, теорија и историја књижевности, упоредна књижевност филологије, и то у следећим ужим научним областима: филолошке науке, наука о, методика наставе језика, методика наставе књижевности, примењена лингвистика, преводилаштво, културологија, комуникологија, библиотекарство, библиотечка информатика, архивистика, као и у другим ужим научним областима у пољу филологије. Докторске студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду трају укупно три године, тј. шест семестара. Испуњење свих студијских обавеза, закључно са израдом и одбраном докторске тезе, износи 180 бодова (ЕСПБ).


Циљеви студијског програма

Основни циљ студијског програма докторских студија Језик, књижевност и култура на Филолошком факултету Универзитета у Београду, као највишег степена универзитетских студија, јесте оспособљавање полазника докторских студија за развој, унапређивање и примену научних достигнућа у областима филологије, науке о књижевности и науке о језику, теорије и историје језика и књижевности, упоредне књижевности, методике наставе језика и књижевности, културе и библиотечко-информационих наука, те темељно познавање релевантне домаће и стране филолошке литературе, како би се докторанд оспособио за критичке оцене закључака других истраживача у овим дисциплинама, за сложена методолошка истраживања и компетентну интерпретацију добијених резултата, као и за самосталне теоријске анализе и писање научних текстова у сврху постизања највише академске школске спреме, чији је крајњи циљ израда докторске дисертације, а резултат – одбрањен докторат из области филолошких наука. Поред наглашеног значаја који за ову средину имају докторске студије српског језика и књижевности, програми садрже и наглашавају и улогу и функцију студија страних књижевности код нас, у оквирима академске средине, система образовања и српске културе уопште. Већ и овако конципиран, програм докторских студија одражава отвореност према вредностима других књижевности и култура и треба да образује нове стручњаке и обезбеди кадровску обнову на Факултету.


Исходи студијског програма

Програм докторских студија треба да омогући студентима: усвајање знања и вештина и развијање научне способности и компетенције; да се укључе у научно-истраживачки рад у домаћим и међународним научним пројектима као самостални истраживачи; да самостално организују и остварују фундаментална научна истраживања у области филолошких наука, науке о књижевности и науке о језику (теорије и историје књижевности, упоредне књижевности, методике наставе језика и књижевности, културе) и библиотечко-информационих наука. Докторанди треба да: самостално решавају практичне и теоријске проблеме у области филолошких и библиотечко-информационих наука; да критички мисле; да делују креативно и независно; да поштују принципе етичког кодекса добре научне праксе; да комуницирају на професионалном нивоу у саопштавању научно-истраживачких резултата; да су оспособљени да те резултате саопштавају на домаћим и међународним научним конференцијама; да их објављују у научним часописима; да доприносе развоју филолошких наука и науке уопште.


Услов за упис на студије

Право пријаве на конкурс за упис на докторске студије има лице које има завршене основне академске студије (додипломске) и дипломске академске студије (мастер), са најмање 300 бодова и општом просечном оценом од најмање 8 (осам) на основним академским студијама и мастер академским студијама.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк