Еразмус Мундус заједничке европске мастер академске студије из астрофизике - Астромундус

Универзитет у Београду

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер астрофизичар
„Erasmus Mundus Joint European Master in Astrophysics ‐ AstroMundus ” (ЕМ АстроМундус) је двогодишњи (120 ЕСПБ) заједнички европски студијски програм мастер академских студија из астрофизике, прихваћен и подржан од стране образовног пројекта Европске комисије „Еразмус Мундус“. Програм се одржава на 4 водећа европска универзитета: Универзитет у Инзбруку, Падови, Риму и Гетингену, и на Универзитету у Београду као партнеру из Трећих земаља. Координатор програма је Универзитет у Инсбруку. Овај студијски програм мастер академских студија је блиско повезан са научним институцијама као што су: Асиаго опсерваторија, Национални институт из Астрофизике – Опсерваторија у Риму, Астрономска опсерваторија у Београду. Програм траје две године, током којих ће студенти зарадити минимум 120 ЕСПБ. Током првог семестра студенти ће похађати курсеве на уписном универзитету (Универзитет у Инсбруку). Други семестар се похађа на другом Универзитету по избору самог студента а понуђени су Универзитет у Падови и Риму. Трећи семестар студенти проводе на једној од три партенрске институције у Риму, Гетингену и Београду у зависности од области астрофизике коју студент изабере за даљу специјализацију. Иако студенти могу да бирају своју путању кретања кроз конзорцијум универзитета од другог семестра па надаље, постоји дозвољен максималан капацитет студената по партнеру како би се обезбедио одличан квалитет курса (види табелу). Према томе, средином сваког семестра студенти ће морати да се определе за следећи семестар. Изборни комитет може преусмерити неке студенте ка институцијама различитим од њиховог избора у случају да се достигне максималан капацитет једног или више партнера.). Четврти семестар је највише посвећен изради мастер рада (30 ЕСПБ) што се може извести на било којој партнерској институцији, са могућношћу заједничког руковођења од стране чланова партнерског Универзитета. Студенти имају могућност да похађају додатне напредне курсеве/семинаре током четвртог семестра, посебно оне који су у вези са темама које ће им помоћи при изради мастер тезе. Студенти који успешно испуне захтеве програма ће остварити право на добијање Заједничке мастер дипломе (Joint Master Degree) издате од стране оног партнера где су студенти одбранили Мастер рад, а додатно потписана од оних партнера где су студенти похађали различите делове њихових Мастер студија. Поред тога, биће им издат и Додатак дипломе (Diploma Supplement).


Циљеви студијског програма

Главни циљ Еразмус Мундус АстроМундус мастер студијског програма је упознавање и увођење студената у научна истраживања, као и учествовање и рад на применљивим тренинзима из астрономије и астрофизике. Посебан значај је стављен на примене модерних техника како у области посматрања тако и у области теоријских/информатичких истраживања. Разноврсне специјалности партнерских институција дају велику понуду могућих будућих путева за студенте: теоријска астрофизика, модели, симулације и информатика, као и посматрачка астрономија базирана на подацима добијеним на Земљи и у свемиру, као и експлоатацији најсавременијих база података.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма студенти стичу следеће опште способности:
  • овладавања традиционалним и савременим методама мултидисциплинарног истраживања и писања радова;
  • укључивања у истраживачке процесе;
  • развоја критичког мишљења и оригиналних истраживачких приступа;
  • комуникације и сарадње у домаћем и међународном окружењу.


Услов за упис на студије

Услови за упис ЕМ АстроМундус мастер академског студијског програма су поседовање дипломе основних студија (Bachelor’s degree) из физичких или математичких наука или еквивалентне дипломе (180 ЕСПБ), а упис ће се базирати углавном на академским квалификацијама и достигнућима. Примљени студенти ће морати да потпишу Студентски уговор (Student Agreement).
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
Еразмус Мундус заједничке европске мастер академске студије из астрофизике - Астромундус АМ -
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк