Хемијско инжењерство

Технолошко-металуршки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер технологије
Студијском програму мастер акдемских студија одговара оптерећење од 60 ЕСПБ бодова. Студијски програм садржи активну наставу и израду мастер завршног рада. Активна настава се изводи у првом семестру студија и обухвата обавезне и изборне предмете у укупном обиму од најмање 30 ЕСПБ бодова. Други семестар студија представља израду мастер завршног рада у обиму од 30 ЕСПБ бодова. Мастер рад представља научноистраживачки рад студента у коме се он бави одређеним проблемом у области студијског програма. Циљ рада је да студенти стекну искуство и компетенције за самостално извођење научних истраживања. Одбрана мастер рада је јавна, а рад и одбрану оцењује комисија коју чине ментор и још најмање два члана.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма је да образује мастер хемијске инжењере са специјализованим стручним знањима који ће преузети руководећу улогу у привреди и друштву. Поред тога, циљ је да ови стручњаци имају и основна знања методологије научноистраживачког рада као основе за даље образовање на докторским студијама. Циљ је такође, да програм буде флексибилан и разноврстан тако да на тај начин буде доступан инжењерима различитих дисциплина као што су инжењери заштите животне средине, инжењери материјала и машински инжењери за проширивање основних претходно стечених знања. Поред обавезних предмета основних наука, у понуди је широк спектар изборних предмета који дају специјализације у хемијском процесном, фармацеутском, полимерном и електрохемијском инжењерству, органској и неорганској хемијској технологији и контроли квалитета. Уз то, у понуди су и предмети из области економије, менаџмента и инжењерства заштите животне средине са циљем да се студенти оспособе за развој чистијих процеса на принципима одрживог развоја и заштите животне средине. Циљ је да се студенти уводе у методологију научноистраживачког рада, да се развијају способности критичке анализе и синтезе различитих идеја као и комуникационе способности за писмену и усмену презентацију идеја, проблема, приступа решавању, резултата и закључака. Крајњи циљ је да студијски програм дипломских студија обезбеди кадрове потребне за привредни развој друштва на принципима одрживог развоја као и кадрове који ће даље моћи да се усавршавају у научноистраживачком погледу.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма мастер академских студија студент стиче опште способности и компетенције: - способност за анализу проблема и самостално конципирање приступа решавању на основу повезивања знања из различитих области и сопствених судова; - способност за примену метода, поступака и процеса истраживања; - способности за примену нових идеја и решења у пракси; - знање професионалне етике. Студенти такође стичу и специфичне стручне способности из области хемијског инжењерства: - специјализована теоријска и стручна знања из појединих области хемијског инжењерства као што су хемијско процесно, фармацеутско, полимерно и електрохемијско инжењерство, органска и неорганска технологија и контрола квалитета; - способност за решавање сложених проблема у хемијско инжењерској пракси; - стручна знања и способности потребна за праћење, критичку анализу и примену иновација у области хемијског инжењерства; - компетенције за креирање и спровођење принципа одрживог развоја привреде и друштва.


Услов за упис на студије

Mогу се уписати кандидати који су претходно остварили обим основних академских студија од најмање 240 ЕСП бодова;
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк