Биохемијско инжењерство и биотехнологија

Технолошко-металуршки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер технологије
Студијском програму мастер акдемских студија одговара оптерећење од 60 ЕСПБ бодова. Студијски програм садржи активну наставу и израду мастер завршног рада. Активна настава се изводи у првом семестру студија и обухвата обавезне и изборне предмете у укупном обиму од најмање 30 ЕСПБ бодова. Други семестар студија представља израду мастер завршног рада у обиму од 30 ЕСПБ бодова. Мастер рад представља научноистраживачки рад студента у коме се он бави одређеним проблемом у области студијског програма. Циљ рада је да студенти стекну искуство и компетенције за самостално извођење научних истраживања. Одбрана мастер рада је јавна, а рад и одбрану оцењује комисија коју чине ментор и још најмање два члана.


Циљеви студијског програма

Основни циљ мастер академских студија студијског програма Биохемијско инжењерство и биотехнологија је образовање висококвалификованих стручњака са широком фундаменталном и инжењерском базом из области биотехнологије који су у стању да преносе своја знања у индустријску праксу, односно да буду способни да самостално или у тиму учествују у реализацији, оптимизацији, контроли и руковођењу биотехнолошким процесима. Исто тако, мастер инжењери овог студијског програма треба да се оспособе за рад у пројектним, развојним и научно-истраживачким институцијама из ове области у циљу развоја и оптимизације нових савремених биотехнолошких поступака са малим количинама отпадних материјала, грађених на принципима интегративних енергетских уштеда. Исто тако, циљ програма је да студентима омогући да кроз изборне предмете стекну стручна знања из конкретних биотехнолошких процеса у прехрамбеној индустрији у циљу оспособљавања стручњака за рад у прехрамбеној индустрији која користи ензимске и микробиолошке поступке у производњи традиционалних производа (пиво, вино, сирће, ферментисани млечни производи, ферментисана храна, пекарски, сточни квасац, алге, гљиве и уопште микробна биомаса, скроб и његови деривати и др.), али и развој нових савремених биотехнолошких процеса у прехрамбеној индустрији.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма мастер академских студија Биохемијско инжењерство и биотехнологија студенти стичу следећа општа знања и компетенције: - комуникационе и социјалне вештине за јасно формулисање проблема, приступа решавању и приказ резултата и закључака стручној и широј јавности; - компетенције за самостални рад и способност за тимски рад. Студенти такође стичу и специфичне стручне способности из области биотехнологије: - стручна знања за рад у индустрији која се заснива на биотехнолошким поступцима производње; - знања и социјалне и етичке компетенције за анализу утицаја биотехнолошких процеса на животну средину и здравље људи у циљу њихове заштите; - стручна знања и академске вештине потребне за анализу и синтезу биотехнолошке производње и оптимизацију постојећих биотехнолошких процеса; - стручна знања потребна за учешће у пројектовању биотехнолошких процеса и уређаја; - стручна знања и академске вештине потребне за учешће у руковођењу биотехнолошким процесима и доношењу одлука везаних за производњу.


Услов за упис на студије

Могу се уписати кандидати који су претходно остварили обим основних академских студија од најмање 240 ЕСП бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк