Машинско инжењерство

Машински факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер машинства
Мастер академске студије трају 4 семестра и обухватају 21 изборни модул. Изборни модули представљају ужа усмерења у области машинског инжењерства. Сваки модул има по 17 предмета (10 обавезних и 7 изборних). Обавезни предмети на изборним модулима обухватају научно-стручна и стручно-апликативна знања која су неопходна за област машинског инжењерства која се изучава на том модулу, а изборне предмете студенти бирају са листе понуђених предмета. У току студија студенти су обавезни да обаве и једну стручну праксу. Мастер академске студије завршавају се израдом и јавном одбраном мастер рада.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма је да школује Мастер инжењере машинства, који су потребни за рад у привреди и индустрији и који својим радом треба да обезбеде развој и континуирани напредак својих радних окружења, уз преношење савремених научних и стручних знања и вештина у области машинског инжењерства.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма студенти постају образовани и формирани Мастер инжењери машинства који су овладали методама, поступцима и процесима рада и истраживања на том нивоу свог образовања. Они су овладали применом знања у пракси и темељно разумеју физикалност појмова који се изучавају на студијском програму, и имају развијену способност повезивања основних знања из различитих области и њихове примене. Способни су за израду стручних пројеката од користи за развој привреде, индустрије, појединаца и шире друштвене заједнице.


Услов за упис на студије

На Мастер академске студије на Машинском факултету могу се уписати студенти који су завршили Основне академске студије на неком од факултета из поља техничко-технолошких наука и имају најмање 180 ЕСПБ бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк