Машинско инжењерство

Машински факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – машинско инжењерство
Сврха студијског програма докторских студија је развој науке, критичког мишљења и образовање кадрова оспособљених да самостално воде оригинална и научно релевантна истраживања и развој нових технологија и поступака који доприносе општем развоју друштва, као и да критички процењују истраживања других.


Циљеви студијског програма

Формирање врхунских стручњака у области машинског инжењерства способних за научноистраживачки рад и вођење научноистраживачких и стручних пројеката. Формирање младих истраживача образованих за публиковање научних радова и компетентан рад са студентима кроз учешће у наставном процесу на нижим нивоима студија. Формирање научноистраживачки образованих стручњака за такву врсту рада у привреди и лидерство на том пољу.


Исходи студијског програма

Докторске студије треба да омогуће студентима да након завршених студија поседују знања, вештине, развијене способности и компетенције: - да самостално решавају практичне и теоријске проблеме у области у којој су докторирали, и да организују и остварују научна и развојна истраживања; - да се укључују у међународне научне пројекате; - да реализују развој нових технологија и поступака у оквирима својих струка, и да разумеју и користе најсавременија знања у датој научној области; - да комуницирају на професионалном нивоу у саопштавању научноистраживачких резултата; - да су оспособљени да те резултате саопштавају на научним конференцијама, објављују у научним часописима и примењују кроз патенте и нова техничка решења; - да доприносе развоју научне дисциплине и науке уопште.


Услов за упис на студије

На Докторске студије на Машинском факултету могу се уписати лица која су стекла, или стекну, VII-1 степен стручне спреме, лица која су завршила Мастер академске студије и имају најмање 300 ЕСПБ бодова, као и лица која су стекла академски назив магистра наука.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк