Металуршко инжењерство

Технолошко-металуршки факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – металуршко инжењерство
Студијском програму докторских студија одговара оптерећење од 180 ЕСПБ бодова. Студијски програм садржи активну наставу и израду докторске дисертације. Активну наставу чине предавања и студијски истраживачки рад. Активна настава се изводи у прва три семестра студија. Активна настава у првој години студија обухвата обавезне и изборне предмете у укупном обиму од најмање 50 ЕСПБ бодова. Активна настава у трећем семстру представља припрему и полагање Завршног испита коме одговара оптерећење од 30 ЕСПБ. Завршни испит треба да представи научну зрелост кандидата и да покаже и научну заснованост теме докторске дисертације кандидата. Успешно одбрањен Завршни испит је услов за пријаву теме докторске дисертације. Последња година студија је посвећена искључиво изради докторске дисертације.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма је да образује докторе наука који ће имати знања и способности да развијају нове метале и сродне материјале, да пројектују металуршке поступке за њихово добијање, прераду и примену. Посебна пажња се поcвећује загађењу животне средине реконструкцијом постојећих металуршких процеса, затим развојем нових металуршких процеса као и рециклаже отпадних материјала и најзад развојем и нових, интегрисаних и чистих процеса металуршке производње. Такође, циљ је да студијски програм студентима пружи знања и о улози металуршке индустрије у друштву, утицају на животну средину као и о улози и одговорности инжењера у развоју друштва и обезбеђивању и подизању квалитета живота. Крајњи циљ је да доктори наука металуршког инжењерства буду на тај начин оспособљени за укључивање и преузимање водеће улоге како у производним организацијама тако и у научноистраживачким институцијама у области металургије али и не мање значајно, у друштвеним организацијама које се баве проблемима коришћења, развоја, добијања металних и сродних материјала водећи рачуна о аспектима загађења, заштите животне средине и одрживом развоју друштва.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма докторских студија Металуршко инжењерство студенти стичу општа знања и компетенције: - знања и компетенције за конципирање оригиналних научноистраживачких процеса; - комуникационе и социјалне вештине за јасно формулисање проблема, приступа решавању и приказ резултата и закључака; - способност за критичко и креативно мишљење, као и допринос развоју научне мисли; - способност повезивања знања из различитих области у решавању проблема; - компетенције за самостални и тимски рад, као и за руковођење научноистраживачким и стручним радом. Студенти такође стичу и специфичне стручне способности из области металуршког инжењерства: - темељно познавање и разумевање одређене области металуршког инжењерства; - стручна знања за анализу постојећих и нових материјала и металуршких процеса; - компетенције за анализу извора загађења у металуршким процесима и утицаја на животну средину и решавање проблема; - стручна знања за реконструкцију постојећих као и за развој нових, чистијих, интегрисаних и одрживих производних процеса у металургији у циљу смањења загађења и количине отпадних материја; - етичке и стручне компетенције за доношење стратешких одлука и норми у циљу развоја друштва.


Услов за упис на студије

Лице које има завршене основне и мастер академске студије са општом просечном оценом од најмање 8 (осам).
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк