Геофизика

Рударско-геолошки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер геологије
Настава на студијском програму Геофизика остварује се у сарадњи са другим студијским програмима Рударско-геолошког факултета. Студијски програм је скуп обавезних и изборних предмета, чијим се савладавањем обезбеђују неопходна знања и вештине за стицање одговарајућег академског звања. Укупно ангажовање студента састоји се од активне наставе, самосталног рада, колоквијума, испита, стручне праксе, израде мастер рада. Координатор студијског програма помаже студентима при одлучивању за изборне предмете. Студенти мастер академских студија имају обавезну теренску наставу, као и обавезну стручну праксу, која се изводи у привредним и научно-истраживачким организацијама чиме се обезбеђује комплетније образовање и стицање компенреција за рад у струци. При избору теме и ментора за мастер рад у обзир се узимају личне склоности и жеље студената. На студијском програму се примењују савремене методе наставе, које укључују презентације на рачунару доступне студентима, коришћење савремених рачунарских програма, геофизичких инструмената, различитих лабораторија, колекција и збирки u практичној настави, праћење новости у струци путем часописа и интернета, посете научно-истраживачким и привредним организацијама. Наставници и сардници остварују сарaдњу са другим Универзитетима и користе позитивна искуства сродних студијских програма у настави, организују предавања гостујућих наставника и учествују у програмима размене наставника са другим Универзитетима.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма Геофизика је да омогући студентима да, кроз спектар предмета које савладавају током студија, савладају различите методолошке приступе при решавању постављених проблема и примене стечена знања на адекватан начин. Студентима се пружа могућност да укључе своје креативне способности, развију критички приступ према резултатима рада и овладају низом различитих практичних вештина, неопходних за обављање професије. На тај начин се остварује основни циљ студијског програма, који се огледа у обезбеђивању квалитетног образовног процеса, током ког студенти стичу компетенције и академске вештине, неопходне за бављење геофизиком или за наставак образовања на вишем нивоу студија. Циљеви обухватају: - стицање теоријских знања из различитих области, која су неопходан предуслов за савлађивање теоријских и практичних проблема из области геологије и геофизике; - стицање теоријских знања и практичних вештина из низа различитих подручја, којима се баве геолошке и сродне науке, а која омогућавају постизање компетенција и академских вештина за разумевање и решавање различитих геолошких проблема; - стицање теоријских знања и практичних вештина из области геофизике (кроз различите видове наставе, теренску и стручну праксу), која омогућавају постизање компетенција и академских вештина неопходних за планирање и извођење геофизичких истраживања у оквиру различитих области, у којима се геофизика примењује; - стицање права да полажу стручни испит који им омогућава да буду носиоци стручних пројеката, руководиоци у изради елабората и слично; - стицање основе за даље образовање на докторским студијама.


Исходи студијског програма

Сваки студент, који заврши студијски програм мастер академских студија Геофизика стиче опште способности да: - анализира постављени проблем, закључи које поступке треба да примени да би се добили елементи за решавање проблема, предвиди решење и последице, - своје знање употреби у пракси на реализацији решавања проблема, користећи критички приступ при анализи и синтези остварених резултата, - ради у екипи или тиму, руководи екипом или тимом, комуницира и размењује податке са другим истраживачима и врши корекције, које ће убрзати процес стизања до зацртаног циља, - руководи пројектима и израдама елабората, - примени стеченa знања и овлада новинама у струци кроз употребу иновационих, информационих и комуникационих технологија везаних за геофизику, - прати и примени новине у струци, као и да уводи новине у струку.


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило одговарајуће основне академске студије и остварило најмање 180 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк