Инжењерство заштите животне средине

Технолошко-металуршки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер технологије
Студијском програму мастер акдемских студија одговара оптерећење од 60 ЕСПБ бодова. Студијски програм садржи активну наставу и израду мастер завршног рада. Активна настава се изводи у првом семестру студија и обухвата обавезне и изборне предмете у укупном обиму од најмање 30 ЕСПБ бодова. Други семестар студија представља израду мастер завршног рада у обиму од 30 ЕСПБ бодова. Мастер рад представља научноистраживачки рад студента у коме се он бави одређеним проблемом у области студијског програма. Циљ рада је да студенти стекну искуство и компетенције за самостално извођење научних истраживања. Одбрана мастер рада је јавна, а рад и одбрану оцењује комисија коју чине ментор и још најмање два члана.


Циљеви студијског програма

Студије на овом студијском програму имају за циљ да кроз низ предмета студенти стекну знања чијом применом прате квалитет животне средине, утичу на снижавање нивоа загађености животне и радне средине, пројектују системе за пречишћавање и ремедијацију загађених вода, ваздуха и тла и врше третман чврстог и опасног отпада. Студенти су оспособљени да разумеју узроке загађења животне и радне средине и да предузму превентивне мере за њихово спречавање или ублажавање, као и да воде поступке за пречишћавање и ремедијацију. Основне стручне области студијског програма укључују: контролу квалитета подземних и површинских вода, припрему воде за одговарајуће намене, пречишћавање отпадних вода; управљање чврстим и опасним отпадом, рециклажу и употребу отпадних материјала; контролу квалитета ваздуха, пречишћавање отпадних гасова; праћење квалитета земљишта и ремедијацију загађеног земљишта; енергетску ефикасност, обновљиве изворе енергије и одрживи развој. Такође се захваљујући стеченим знањима из области економије, менаџмента и законске регулативе у овој области обезбеђује одговарајућа заштита животне средине уз минималне трошкове. Циљеви студијског програма су усмерени на стицање академских вештина и специфичних знања у складу са текућом светском праксом за студије инжењерства заштите животне средине на нивоу мастер академских студија.


Исходи студијског програма

Дипломирани студенти студијског програма Инжењерство заштите животне средине су захваљујући стеченим знањима и вештинама комптетентни да препознају и реше проблеме заштите животне средине у пракси. Стечена знања омогућавају свршеним студентима да планирају и изводе експерименте, као и да анализирају и интерпретирају податке у оквиру одговарајућих дисциплина (квалитет ваздуха, воде, земљишта, управљање отпадом, очување ресурса, искориштење материјала). Непходно је истаћи да су упућени у најновија достигнућа у овој области и оспособљени да кроз стално образовање стечена знања унапређују и тиме дају свој допринос развоју ове области. Након завршених студија оспособљени су да планирају, пројектују, надзиру рад система, опреме и процеса оптимизованих са аспекта квалитета, трошкова, времена, сигурности на раду и заштите животне и радне средине.


Услов за упис на студије

Могу се уписати кандидати који су претходно остварили обим основних академских студија од најмање 240 ЕСП бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк