Студије наука безбедности

Факултет безбедности

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер менаџер безбедности
Студијски програм мастер академских студија траје једну годину где оптерећење студената износи 60 ЕСПБ бодова. Студијски програм мастер студија садржи следеће елементе: обавезне предмете, изборне предмете, студијски истраживачки рад, израду и одбрану завршног - мастер рада. У складу са савременим педагошким тенденцијама и описаном наставном филозофијом, у практичној реализацији садржаја студијског програма, предвиђени су савремени методи учења и проучавања (критичко комуникативна дидактика, интерактивно учење, менторско вођење и слично).


Циљеви студијског програма

Општи циљеви студијског програма мастер студија су: • упознавање са глобалним безбедносним и геополитичким проблемима савременог света. • проширивање теоријских знања и компаративних увида у начине остваривања безбедности од стране националних држава и других субјеката са циљем да кандидати буду оспособљени за критичко проучавање безбедносних појава и проблема. • надградња сазнања из области методологије истраживања безбедносних појава и процеса стечених на основним студијама, • унапређење метода и техника у проучавању конкретних безбедносних процеса и појава, • оспособљавање за осмишљавање и самосталну реализацију једноставнијих научно-истраживачких пројеката.


Исходи студијског програма

Опште способности и компетенције односе се пре свега на развој способности критичког мишљења и анализе савремених безбедносних проблема, примене знања у пракси и праћење новина у струци, решавање проблема на свим нивоима и сарадњу са локалним друштвеним и међународним окружењем. Када је реч о предметно-специфичним способностима и компетенцијама, мастер менаџери безбедности су оспособљени за извршавање бројних послова и научноистраживачке делатности у области студија безбедности, студија људских и социјалних ресурса, студија цивилне заштите и заштите животне средине и студија одбране, а најважнији су: − у органима управе и другим државним органима, на организовању активности из области безбедности; − у органима безбедности и у инспекцијским службама и пословима стручних сарадника у области јавне и државне безбедности; − у предузећима и институцијама, на изради и спровођењу система обезбеђења лица, имовине и пословања; − пословима планирања и пројектовања у области безбедности на свим нивоима (предузећа, месна заједница, општина, регион, република); − израда безбедносних студија, анализа, процена и планова; − управљање људским и социјалним ресурсима у државној управи; − управљање људским и социјалним ресурсима и њихов развој у цивилној одбрани, цивилној заштити, заштити животне средине и безбедности; − управљaње у ванредним ситуацијама; − управљање ризицима у предузећима и животној средини; − руковођење цивилном одбраном на нивоу Србије, регионалном и локалном нивоу; − учешће на научноистраживачким пројектима у матичним областима. Успешним савладавањем студијског програма мастер студија на Факултету безбедности студенти поред упознавања најсавременијих теоријских достигнућа у науци о безбедности стичу и способности за самосталну реализацију једноставнијих научно-истраживачких пројеката који за предмет имају безбедносне појаве и процесе. Такође стичу и основна знања и вештине које се односе на комуникацију, презнтацију и трансфер знања која су стекли током студија.


Услов за упис на студије

Кандидати који су завршили Факултет безбедности и њему сродне факултете и имају просечну оцену вишу од 8 (осам) могу се директно уписати на мастер академске студије. Кандидати који су завршили студије у четворогодишњем трајању на факултетима који нису сродни Факултету безбедности могу уписати мастер академске студије након полагања диференцијалног испита, уз услов да су на основним студијама имали просечну оцрену најмање 8(осам). Сродни Факултети су сви факултети из групације друштвено-хуманистичких наука Универзитета у Београду (Економски, Правни, Факултет политичких наука, Учитељски, Филозофски, Филолошки и равославни-богословски факултет), Криминалистичко-полицијска академија и Војна академија.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк