Студије наука безбедности

Факултет безбедности

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука - науке безбедности
Студијски програм докторских студија садржи следеће елементе: три обавезна предмета, четири изборна модула на којима студент са листе од два бира по један предмет, специјални изборни курс који је модулиран и индивидуалан, прилагођен теми докторске дисертације, израду и одбрану пројекта докторске дисертације и израду и одбрану докторске дисертације као завршног дела студијског програма докторских студија. Обим студијског програма докторских студија јесте 180 ЕСПБ бодова.


Циљеви студијског програма

Општи циљеви студијског програма докторских студија јесу: • упознавање са савременим сазнањима у области наука безбедности, • продубљено овладавање постојећим теоријским и истраживачким дометима, што ће студентима омогућити објективно, систематско и критичко проучавање безбедносних појава и проблема, • упознавање са примењеном методологијом истраживања појава и процеса безбедности, • практично усавршавање за примену адекватних приступа и метода у проучавању конкретних безбедносних процеса и појава, • оспособљавање за креирање и самостално извођење сложених научно-истраживачких пројеката, • оспособљавање доктораната за успешно осмишљавање и реализацију различитих облика педагошких и едукативних активности у областима студија безбедности. Циљеви студијског програма докторских студија постижу се континуираним и целовитим овладавањем савременим теоријским дометима у области наука безбедности, критичком анализом постојећих истраживачких искустава и развијањем вештина за пројектовање специфичних истраживачких приступа.


Исходи студијског програма

Успешним савладавањем студијског програма докторских студија на Факултету безбедности студенти стичу компетенције за самостално обављање научноистраживачког рада у области процеса и појава безбедности, оспособљавају се за педагошки рад у овој области на различитим нивоима педагошко-едукативних активности, као и за теоријско и практично разрешавање свих безбедносних проблема заступљених у савременом свету. Доктори наука безбедности стичу компетенције за обављање најсложенијих послова у систему националне безбедности, што подразумева рад у државним безбедносним институцијама. Савременост програма и начина његове реализације (кроз најновије интерактивне методе и информационо подржане облике наставе) подстичу критичност и креативност у приступу актуелним безбедносним проблемима и омогућавају самосталан, стваралачки и стручан рад у свим подручјима наука о безбедности.


Услов за упис на студије

Лице које има завршене основне и мастер академске студије са општом просечном оценом од најмање 8 (осам).
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк