Логопедија

Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер логопед
Студијски програм мастер студија Логопедије, реализује се у трајању од 1 године, односно 2 семестара, и представља почетну основу за развој младог научног кадра. Студијски програм мастер студија састоји се од 1 обавезног једносеместралног предмета и понуђених 6 изборних једносеместралних предмета, од којих студенти полажу 3 предмета. Настава се реализује кроз предавања, вежбе, друге облике наставе и студијски истраживачки рад. Студенти имају просечно 20 часова активне наставе на години мастер студија и 20 часова студијског истраживачког рада и 10 часова који су посвећени изради дипломског (мастер) рада.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма мастер студија Логопедија су усмерени ка подизању нивоа стицања додатних академских знања везаних за области поремећаја говора, језика и комуникације, у складу са међународним стандардима. Развој логопедске научне мисли кроз истраживање и образовање логопеда треба да омогући да надограде и продубе своја знања кроз мастер студије, што ће им омогућити да се још квалитетније баве детекцијом, превенцијом, дијагностиком, хабилитацијом, рехабилитацијом особа са поремећајима комуникације, као и да наставе унапређење стандарда у специјалној едукацији и рехабилитацији. Крајњи циљ је стварање нових путева за развој младих квалитетних стручњака у области логопедије.


Исходи студијског програма

Програм мастер студија Логопедија надограђује знања из области логопедије и то: - припрема стручњаке за самостални рад у областима превенције, детекције, дијагностике, хабилитације и рехабилитације, као и за бављење научно истраживачким радом; - припрема стручњаке за поштовање и унапређење начела рада са особама са поремећајима комуникације, - унапређује процесе детекције и третмана, обликује савремене приступе и методе рехабилитације, пружа подршку и унапређује квалитет живота особа са хроничним облицима говорних и језичких поремећаја. - припрема стручњаке да самостално пруже додатну помоћ вишеструко ометеној деци са поремећајима у комуникацији, прате и користе обавезну и додатну домаћу и инострану литературу, састављају и израђују адекватну документацију за клинички логопедски рад, - утврђивање специфичних потреба особа са поремећајима комуникације, рад на раној детекцији, рад у здравственим установама у којима се обавља дијагностика и рехабилитација особа са говорним и језичким поремећајима; - подизање нивоа рада у предшколским установама, у основним школама, у посебним установама за образовање, васпитање и рехабилитацију особа са ометеношћу, у струковним организацијама, учествовање у одговарајућим научним и стручним пројектима и програмима у области логопедије; - мастер дефектолог је такође оспособљен за самостални рад са вишеструко ометеном децом, са децом са развојним поремећајима школских вештина, за конципирање савремених информационих програма у раду са овом популацијом.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне академске студије у обиму од 240 ЕСПБ бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк