Studies of migration

University of Belgrade

Level:  master academic studies
Upon end of the studies student will receive a title: master studija migracija
Uvidom u nastavne programe i silabuse master akademskih studija na univerzitetima u Srbiji jasno je da ne postoji sistematsko, jedinstveno, sveobuhvatno izučavanje pitanja migracija u svim njihovim vidovima ispoljavanja kao i celovita saznanja o svim posledicama (društvenim, političkim, ekonomskim, bezbednosnim, psihološkim, ekološkim i drugim) koje one proizvode. Iz postojećih nastavnih planova i silabusa, kao i znanja koja studenti dobijaju na univerzitetima koje smo analizirali, veoma je teško izvući odgovarajuće pouke na osnovu kojih bi društvo i država mogli da usvoje strategije prema migracijama i po kojima bi postupali. Sve to, između ostalog, objašnjava zašto Republika Srbija, uprkos naporima koje ukupno društvo čini u suočavanju sa izazovima, rizicima i pretnjama koje dolaze od migracija, ne može na pravi način i u odgovarajućoj meri da bude dovoljno efikasan partner odgovarajućim institucijama u međunarodnoj zajednici koja je sve više suočena sa ovim globalnim fenomenom. Drugim rečima, takva „rasuta“ znanja su od male upotrebne vrednosti za državu i njene institucije. Tu posebno mislimo na svojevrstan „prazan hod“ i ponavljanja koji su prisutni u pojedinim od istraživanih visokoškolskih ustanova u svim njihovim oblicima nastave, od osnovnih studija do doktorskih. Master akademske Studije migracija upravo imaju za cilj da otklone te nedostatke i da svojom širinom zahvata i multidisciplinarnim pristupom obuhvate i istraže najvažnije uzroke i posledice migracija.


Goals of study program

Cilj programa je upoznati studente sa ključnim teorijama, konceptima, istraživanjima i analizama kretanja ljudi, iz ugla različitih disciplina, kao što su: ekonomija, politika, pravo, istorija, sociologija, antropologija, geografija, demografija, studije bezbednosti i druge. Ovaj program će omogućiti da razumeju prirodu internih i međunarodnih migracija, njihov značaj za razvojne procese, društvene promene i bezbednost, ali i očuvanje i zaštitu ljudskih prava ili međunarodnog prava migracija. Program daje priliku studentima da uoče mogućnosti preoblikovanja politika, tržišta i društva pred izazovima migracija, generišući izazove i mogućnosti za ljude, zajednice, vlade, političke partije, međunarodne institucije, multinacionalne kompanije itd.


Outcome of study program

Savladavanjem ovog studijskog programa student stiče opšte i predmetno-specifične sposobnosti koje su u funkciji kvalitetnog osposobljavanja za rad i upravljanje i stiče sledeće opšte sposobnosti:
  • analize, sinteze i predviđanja rešenja u složenim situacijama migrantskih kriza i njihovih posledica;
  • ovladavanja savremenim znanjima o migracijama i načinima upravljanja migracionim izazovima;
  • ovladavanja savremenim znanjima o različitim aspektima migracija;
  • primene stečenih novih multidisiplinarnih znanja na rešavanje konkretnih problema;
  • razvoja komunikacionih sposobnosti i saradnje sa međunarodnim i užim socijalnim okruženjem;
  • pokretanja inicijativa i kreativnog delovanja u uslovima migrantskih kriza;
  • ovladavanja savremenim metodama, postupcima i procesima istraživanja migracija;
  • uključivanja u istraživačke procese i projekte na međunarodnom, nacionalnom i lokalnom nivou;
  • razvoja kritičkog mišljenja i originalnih pristupa;
  • usvajanje odgovarajuće profesionalne etike.


Prerequisite for attending study program

Na master akademske studije mogu se upisati kandidati svih profila koji imaju završene osnovne studije prema ranijim propisima odnosno osnovne akademske studije u četvorogodišnjem trajanju (240 ESPB).
Modules on this study program:
Name Acronym Semester Module info
SM -
Subjects lectured on this study program:
Acronym Name ECTS Semester Module Type External URL
SMO3 6.0 1 SM obligative
SMI1 4.0 1 SM elective
SMI2 4.0 1 SM elective
SMI3 4.0 1 SM elective
SMI4 4.0 1 SM elective
SMI5 4.0 1 SM elective
SMI6 4.0 1 SM elective
SMI7 4.0 1 SM elective
SMI8 4.0 1 SM elective
SMI9 4.0 1 SM elective
SMO1 6.0 1 SM obligative
SMO2 6.0 1 SM obligative
PRIR Access work 6.0 SM obligative
SIR Study Research Paper 10.0 SM obligative
SMPR 4.0 SM obligative