Сигнали и системи у људском организму: Функционална анатомија и физологија (УБ 2ТФАФ)

Универзитет у Београду

ЕСПБ: 15.0

Садржај теоријске наставе

5 модула. # Основе функционисања живих система, ћелија. Ембриологија и карактеристике неких типова ћелија (нервна ћелија, мишићна ћелија, ћелије кости). Основни процеси на ћелијској мембрани. Синапса. Повезивање и функционална улога разних ћелија у организму. # Срце. Функционална анализа циркуларног система. Принципи хематологије. Функционална анализа система за дисање. Функционална организација дигестивног тракта. # Функционална организација скелетног система. Кости и зглобови. Организација и функционалне целине у централном и периферном нервном систему. Организација мишићно-тетивног система. Улога везивног ткива. # Вегетативни део нервног система. # Регулације рада срчаног мишића и крвотока. Регулација дисања. Регулација гастроинтестиналног тракта. Мозак. Чула.

Садржај практичне наставе

Студенти ће се на овом предмету кроз рад у институтским и клиничким условима припремити и обучити за даљи рад у тиму лекара.

Предуслов

Нема

Циљ

Припрема студената са техничком културом за интердисциплинарни, мултидисциплинарни и трансдисциплинарни рад у домену биомедицинске технике. Припрема студената за рад на базичним и клиничким испитивањима у области медицине. Обезбеђење поштовања етичких принципа у раду.

Литература

Guyton, X. Textbook of Medical Physiology, Kandel, Schwartz, Jesse, Principles of Neural Science,

Тип испитивања

Тестови (50%), Испит (50%)

Методе извођења наставе

Предавања, вежбе, рад у институтским и клиничким условима.

Наставници