Биоинжењеринг ћелија и ткива (УБ 3БЦТ)

Универзитет у Београду

ЕСПБ: 9.0

Садржај теоријске наставе

Предмет упознаје студенте са основним принципима култивације ћелија и ткива за потенцијалну примену у медицини. У оквиру предмета обухваћене су наставне јединице: извори ћелија, методе изолације, технике култивације (дво- и тродимензионалне културе); начини имобилизације ћелија и интеракције ћелија и носача; биореактори за култивацију ћелија и ткива; културе ћелија за потребе дијагностике и ћелијске терапије (хибридома ћелије); инжењерство ткива (кожа, хрскавица, кости, лигаменти, срчано ткиво, крвни судови). У оквиру предмета студенти изводе експериментални рад изолације, имобилизације и култивације одабране ћелијске врсте у одређеном биореактоском систему.

Садржај практичне наставе

У оквиру практичног, студијског истраживачког рада студентима се даје могућност избора концепције система за инжењерство одређеног ткива. Студентима је на располагању неколико типова ћелија и ткива: ткиво хрскавице телета, замрзнуте ћелије хрскавице телета и ћелије костне сржи миша за потенцијалну примену у инжењерству различитих ткива. Одабрани тип ћелија, студенти изолују из ткива односно одмрзавају и пропагирају, а затим бирају погодан носач ћелија. На располагању је неколико врста хидрогелова (алгинат, поливинил алкохол и др.), хидроксиапатит, полигликолна киселина као и могућност коришћења композита и формирања различитих облика носача (микрочестице, влакнасти носачи, сунђери, перфориране мембране и др.). Студенти затим примењују погодну технику имобилизације изолованих ћелија у одабраном носачу и бирају погодан тип биореактора за култивацију. На располагању је биореактор са пакованим слојем, биореактор са механичком стимулацијом и перфузиони биореактор. Одабрани биореакторски систем студенти затим тестирају за инжењерство одређеног ткива у краткорочној култивацији. Добијене резултате студенти анализирају у форми извештаја, а одбрана извештаја је усмена.

Предуслов

Нема

Циљ

Циљ предмета је да студенте упозна са техникама и применом култивације ћелија и ткива у биомедицини. У оквиру курса студенти се оспособљавају за рад у стерилним лабораторијским условима и стерилну манипулацију и култивацију ћелија и ткива. Уз то, студенти стичу знања и оспособљавају сер да самостално осмисле експериментални план у области култивације ћелија и инжењерства ткива, изведу експерименте и критички анализирају добијене резултате у односу на потенцијалну примену у медицини. Најзад студенти стичу и социјалне и комуникационе компетенције за јасно формулисање и презентацију задатка, начина решавања и резултата рада.

Литература

# Culture of Cells for Tissue Engineering, (G. Vunjak-Novakovic and R.I. Freshney, eds.), John Wiley & Sons, Hoboken, NJ, 2006. # Fundamentals of Cell Immobilisation Biotechnology, Focus on Biotechnology, Vol. 8a, (V. Nedovic and R.G. Willaert, eds.), Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2004. # Applications of Cell Immobilisation Biotechnology, Focus on Biotechnology, Vol. 8b, (V. Nedovic and R.G. Willaert, eds.), Springer Dordrecht, Berlin, Heidelberg, New York, 2005. # Blanch H.W., Clark D.S., Biochemical Engineering, Marcel Dekker Inc., New York, 1997.

Тип испитивања

Студенти изводе експериментални рад на изолацији и култивацији ћелија и ткива и сумирају резултате у облику извештаја који садржи теоријске основе, опис експерименталног система и процедуре, резултате, дискусију и закључак. Извештај се затим усмено представља. Оцена се формира на основу: (i) писаног извештаја и (ii) усмене презентације.

Методе извођења наставе

Предавања и експерименталне вежбе изолације и култивације ћелија и ткива

Наставници