Саобраћај

Саобраћајни факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – саобраћајно инжењерство
Студијски програм докторских академских студија обухвата похађање курсева и полагање испита из десет изборних предмета, израду и излагање годишњег рада на докторском семинару, израду и одбрану предлога истраживања у оквиру докторске дисертације и истраживања, израду и одбрану докторске дисертације у укупном обиму од 180 ЕСПБ . Мултидисциплинарни карактер проблема планирања, пројектовања, управљања и експлоатације система у саобраћају, транспорту, комуникацијама и логистици условљава модуларну и индивидуалану структуру студија прилагођену истраживању везаном за тему и садржину докторске дисертације.


Циљеви студијског програма

Академске докторске студије на Саобраћајном факултету имају два основна циља. Први је да студенти у оквиру наставе стичу нова, савремена знања из области саобраћаја, транспорта, комуникација и логистике. Наставници на докторским студијама имају посебан задатак да кроз менторски рад са кандидатима уводе кандидате у методологију научно-истраживачког рада, оспособе их да уоче и дефинишу проблеме и осмисле истраживања која ће довести до вредних научних резултата. Из наведеног проистиче други циљ - да се студенти путем теоријско методолошких садржаја, истраживачког рада, израде семинарских радова и научног рада оспособе за самостални научни и високо стручни рад на моделирању и истраживању процеса у саобраћају, транспорту, логистици и комуникацијама.


Исходи студијског програма

Исход докторских студија треба да буде оспособљеност младих истраживача за самосталан научни рад, истраживање и развој у области саобраћаја, транспорта, комуникација и логистике. Циљ овог програма је стицање компетенција за научно-истраживачки рад који обухвата планирање и пројектовање, управљање, економију, менаџмент, експлоатацију и одржавање, информационе технологије, маркетинг, безбедност, заштиту животне средине, експертизе, операциона истраживања и моделирање у саобраћају, транспорту, комуникацијама и логистици.


Услов за упис на студије

Лице које има завршене основне и мастер академске студије са општом просечном оценом од најмање 8 (осам);
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк