Прехрамбена технологија

Пољопривредни факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер технологије
Мастер академске студије реализују се у оквиру једне групе и то: прехрамбена технологија. Група има 3 основна предмета (18 ЕСПБ бодова) и 3 изборна блока (21 ЕСПБ бодова). У оквиру ових студија предвиђена је стручна пракса (3 ЕСПБ бода) и мастер рад са 15 ЕСПБ, у деветом и десетом семестру (5+10). Први изборни предмет се бира од укупно 5 понуђених у оквиру изборног блока I. У оквиру изборног блока I заступљени су следећи предмети: Феномени преноса топлоте и масе, Примена ензимских препарата у производњи хране, Бактериологија хране, Структура, састав и постморталне промене животињских ткива, Виши курс хемије и физике млека. Други и трећи изборни предмет бира се из изборног блока II, односно изборног блока III. У групи изборног блока II понуђени су предмети: Моделирање и оптимизација поступака конзервисања топлотом, Моделирање и оптимизација у ферментационим процесима, Микологија хране, Функционална и технолошка својства животињских ткива. У групу изборног блока III понуђено је 16 предмета и то: Виши курс технологије хлађења и смрзавања прехрамбених производа, Виши курс технологије воћа и поврћа, Виши курс технологије готове хране, Виши курс технологије пива, Виши курс технологије вина, Виши курс технологије јаких алкохолних пића, Виши курс технологије прераде жита и брашна, Виши курс технологије кондиторских производа, Виши курс технологије уља и масти, Виши курс технологије шећера и скроба, Виши курс технологије обраде и прераде дувана, Виши курс технологије меса, Виши курс технологије пратећих производа у индустрији меса, Виши курс технологије обраде и прераде млека, Виши курс микробиологије анималних производа, Виши курс микробиологије биљних производа, Виши курс биохемија хране.


Циљеви студијског програма

Основни циљ студијског програма је да изгради стручњаке са високим нивоом фундаменталног и примењеног знања из области различитих прехрамбених технологија чија ће Мастер диплома (заједно са дипломом основних студија) бити препозната и призната од стране свих европских институција и која ће омогућити студентима да нађу своје место у прехрамбеној индустији или да наставе докторске студије из области неке од прехрамбених технологија на домаћим или на неком од светских универзитета. Мастер студије треба да пруже специфична знања неопходна за детерминацију и брзу идентификацију микроорганизама пореклом из хране, специфична знања у области аналитичких метода неопходних за савремену хемијску анализу прехрамбених производа, специфична знања неопходна за управљање безбедношћу и квалитетом хране у производним процесима изабране технологије, као и способност критичног размишљања и презентовања стеченог знања.


Исходи студијског програма

Завршетком мастер академских студија студенти стичу продубљено знање и стручне вештине у области одабраних прехрамбених технологија и у стању су да их примене у успешном решавању проблема у делимично новом или непознатом стручном окружењу. Поред тога, студенти стичу знања и вештине потребне за тимски рад, оспособљени су за интеграцију информација, као и за расуђивање и закључивање на основу истих. Студенти су оспособљени да ефикасно прате и усвајају новине у области прехрамбене технологије, аналитике и микробиологије хране. Завршетком ових студија у стању су да на јасан начин пренесу знања и закључке стручној и широј јавности. Такође, завршетком ових студија развијају способности које представњају предуслов за виши ниво студија (докторске студије).


Услов за упис на студије

У прву годину дипломских академских – мастер студија, може да се упише: - Кандидат који има завршен Пољопривредни факултет, одговарајући студијски програм. - Кандидат који је завршио неки од сродних факултета или сродан студијски програм на Пољопривредном факултету, с тим да положи допунске испите, ако је то прописано студијским програмом, из предмета које одређује одговарајуће веће катедре.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк