Економија и менаџмент енергетике

Економски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер економиста
Студијски програм дипломских академских студија "Економија и менаџмент енергетике" (60 ЕСПБ) представља други циклус високог образовања из области економије, специфично економије и менаџмента енергетике. Програм прати динамичне промене у економском окружењу, излазећи у сусрет потребама за новим компетенцијама, знањима, али и вештинама који се од дипломираних економиста мастера захтевају, како од стране привреде, тако и од стране државних институција. У условима када је неопходно реструктурирање јавних предузећа у енергетском сектору и њихово прилагођавање и оспособљавање за тржишне услове пословања и поуздано задовољење потреба потрошача, потреба за специфичним економским и менаџерским знањима у области енергетике је императив побољшавања перформанси енергетских субјеката у Србији. Оснивање дипломских студија другог степена - мастер студија "Економија и менаџмент енергетике" намеће се као захтев тржишта рада, с једне стране, и као национална потреба у области енергетике, с друге стране. Реструктурирање јавних предузећа у енергетском сектору и њихово прилагођавање и оспособљавање за тржишне услове пословања, успешно вођење јавних и приватних предузећа, изградња институција које управљају енергетиком на националном нивоу и унапређење активности у области регулације предузећа стављају у први план потребу за образовањем људских ресурса који су припремљени да се у ове процесе укључе и квалитетно их спроводе.


Циљеви студијског програма

Циљ мастер студија "Економија и менаџмент енергетике" је да на бази савремених теоријских и практичних знања и светских искустава у делу организације, власничке структуре, менаџмента, управљања инвестицијама, развоја енергетског сектора, политике цена и регулативе, оспособи студенте за коришћење савремених економских и менаџерских знања и алата. Тиме ће се будући мастери из ове области учинити компетентним за обављање сложених економских послова на нивоу високог и средњег менаџмента у енергетском сектору, као и за формулисање и реализацију политике развоја енергетског сектора. Полазници и дипломци мастер студија биће високо компетентни стручњаци, оспособљени да управљају енергетским компанијама и осталим енергетским субјектима, као и да успешно учествују у сложеним пословима регулације енергетског сектора. Мастер студије су намењене стручњацима који ће радити у енергетском сектору, на аналитичким, менаџерским и руководећим позицијама, као на микроекономском, тако и на макроекономском нивоу.


Исходи студијског програма

Студенти окончањем студијског програма "Економија и менаџмент енергетике" стичу стручни назив мастер економије за област: Економија и менаџмент енергетике. На студијском програму "Економија и менаџмент енергетике" студент стиче одговарајућа знања везана за део програма који покрива ужу дисциплину и средишње садржаје програма, као и помоћне садржаје. Студент стиче знања из области економике енергетике, организације енергетских субјеката, формирања цена и тарифа у енергетици, енергетских система, управљања инвестицијама и инвестиционе политике у енергетици, управљања људским ресурсима, управљања квалитетом, операционог менаџмента и менаџмента перформанси, као и маркоекономске садржаје неопходне за бављење пословима формулисања и реализације енергетске политике. Истовремено, студент овладава савременим вештинама неопходним за обављање послова дипломираног еконмисте - мастера у енергетском сектору, у тржишној привреди. Међутим вештинама су и савремене пословне вештине - Концепцијско техничке вештине: коришћење концепата, метода и алата савременог менаџмента; Интерперсоналне и комуникативне вештине: тимски рад, комуникација, решавање конфликата, преговарање, развој међуљудских односа, вредновање резултата, лидерство; Аналитичко презентационе вештине: аналитичке и вештине артикулације проблема и проналажења решења, оперативно управљање, креирање пословних политика; рад са сложеним пословним софтверима, као и презентационе, преговарачке и интернетско претраживачке вештине.


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило основне академске студије и остварило најмање 240 ЕСПБ; o конкретним условима уписа (садржају пријемног испита) више информација на сајту Економског факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк