Биофотоника

Универзитет у Београду

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука - биофотоника
Овај програм води стицању научног назива Доктора наука из области Мултидисциплинарне науке - Биофотоника. Студијски програм траје три године, односно шест семестара, и има укупан обим од 180 ЕСПБ. Програм се састоји од обавезних предмета и два блока од 8 изборних предмета (блок Б) односно 6 изборних предмета (блок В), од којих студент бира три предмета из блока Б и два предмета из блока В. Прва три семестра су посвећена настави и почетку рада на докторској дисертацији. Обавезно је да студент положи 8 испита који укупно доносе 78 ЕСПБ. Специјални курс из биофотонике (22 ЕСПБ) следи после положених обавезних предмета и свих изборних предмета предвиђених планом. Програм је модуларан и индивидуалан, прилагођен теми докторске тезе, одабран у сагласности са менторима и одобрен од стране Програмског савета Биофотонике. Специјални курс се састоји из 3 модула: Увод у научно-истраживачки рад (2 ЕСПБ), Рад у којем је детаљно образложен предлог теме докторског рада (10 ЕСПБ), Одбрана рада под б. пред Комисијом Програмског савета Биофотонике (10 ЕСПБ). Припрема за докторску дисертацију се ради у III, а сама дисертација IV, V и VI семестру, после положених испита и Специјалног курса. Докторска дисертација носи 80 ЕСПБ. Јавна одбрана докторске дисертације је могућа пошто кандидат достави доказе да има најмање два рада прихваћена за штампу у међународним научним часописима са СЦИ листе, а из резултата који су основна тема дисертације.


Циљеви студијског програма

Програм је организован са циљем да студенти раде на пројектима и претпоставља интензиван истраживачки рад. Програм обезбеђује да сви учесници имају изражену мултидисциплинарност и интердисциплинарност и стицање практичних и теоријских знања који их квалификују да се убудуће баве научним истраживањем како у области фундаменталних истраживања из биофотонике тако и у транслацији тих знања у остале области (превасходно биомедицина).


Исходи студијског програма

Студенти који заврше програм за Биофотонику постају припремљени за истраживачки рад, развој нових метода, рад у мултидисциплинарном тиму и да буду способни за транслацију базичних научних резултата превасходно у биомедицину, као што су неуронауке, дизајнирање нових лекова, другим терапијама (превасходно канцер) и учествовање у повећању глобалних база података (биоинформатика). С друге стране, програм је превасходно оријентисан на упознавање експерименталних техника и рачунарских модела које се могу применити у мање-више у свим истраживањима везаним за биолошке системе (укључујући нпр. екологију, генетику, развој нових инструменати, итд). Студенти су у теоријском и практичном смислу упознати са савременим методама оптичке и ласерске микроскопије, корелационим спектрсскопијама, начинима манипулације биоматеријала помоћу светлости ласера. Компетентност за рад и примену савремених уређаја и система у биомедицини, чини доктора биофотонике интересантним за компаније које развијају широки спектар биолошких и медицинских оптичких уређаја.


Услов за упис на студије

На студијски програм Биофотоника могу се уписати студенти који су претходно образовање стекли у неком од образовно научних поља: природно-математичке науке, медицинске науке и техничко-технолошке науке, и то:
  • лица која имају завршене дипломске академске студије, односно интегрисане студије из чл. 80. ст. 5. и 6. Статута Универзитета у Београду, са најмање 300 ЕСПБ бодова и општом просечном оценом од најмање 8 (осам) на основним академским и дипломским академским студијама;
  • лица која имају завршене дипломске академске студије, односно интегрисане студије из чл. 80. ст. 5. и 6. Статута Универзитета у Београду, са најмање 300 ЕСПБ бодова и остварене научне радове;
  • лице која има академски степен магистра наука, ако не пријави докторску дисертацију, у складу с одредбом чл. 128. Закона о високом образовању; и
  • лица која су стекла, или стекну VII-1 степен према прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању, уколико су завршили основне студије са просечном оценом најмање 8 (осам).

Програмски савет, односно стручно тело које именује Програмски савет, спроводи конкурс и врши одабир пријављених кандидата.

На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
Биофотоника БФОТ -
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк
УБ БФТБ4 Анализа сигнала и слика у биофотоници 9.0 БФОТ изборни
БФБТИ Биоинформација 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТВ1 Биофотника у фармацији 9.0 БФОТ изборни
УБ БФБММ Биофотоника у биологији и медицини БФОТ изборни
УБ БФТДД Израда докторске дисертације 30.0 БФОТ
УБ БФТБ7 Интегрисани и фибер оптчки биосензори 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТВ3 Ласерска микроманипулација у медицини и биологији 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТБ5 Математичке метoде обраде слика 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТБ8 Мерни системи у биофотоници 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТА1 Молекуларна организација живих организама 9.0 БФОТ обавезни
УБ БФТВ2 Нанобиофотоника 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТВ6 Неурофотоника 9.0 БФОТ
УБ БФТОТ Одбрана приступног рада 10.0 БФОТ
УБ БФТБ1 Оптика у офтамологији и оптометрија 9.0 БФОТ
БФТОС Оптичка спектроскопија за биолошке сиситеме БФОТ изборни
УБ БФТВ4 Оптичке структуре у природи и биомиметика 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТПБ Примена биофотонике у биодијагностичким методама 12.0 БФОТ
УБ БФТБ3 Савремене технике оптичке микроскопије у биологији и медицини 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТБ2 Савремени оптички системи у биомедицини 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТБ6 Самоорганизација и математичко моделирање нелинеарних динамичких процеса 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТСР Семинарски рад 10.0 БФОТ
Уб БФБСК Специјални курс из биофотонике БФОТ обавезни
УБ БФТНИ Увод у научно-истраживачки рад 2.0 БФОТ
Уб БФТА2 Увод у фотонику и ласере-светлост, ласери и интеракција светлости и материје 9.0 БФОТ изборни
УБ БФТА3 Фотобиологија 9.0 БФОТ
УБ БФТВ5 Фотохемија биомакромолекула 9.0 БФОТ обавезни
УБ БФТФФ Функционална флоресцента микроскопија 12.0 БФОТ
УБ БФТФФ Функционална флоресцента микроскопија 12.0 БФОТ обавезни