Мехатроника у медицинској рехабилитацији

Универзитет у Београду

У реализацији студијског програма учестују и следеће институције: 
Универзитет у Београду
Универзитет у Београду
Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер мехатронике у медицинској рехабилитацији
Мехатроника у медицинској рехабилитацији је заједнички мастер програм Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду и Државног универзитета у Новом Пазару. Програм је припремљен и прилагођен како за студенте из поља техничко-технолошких наука тако и за студенте који су своја припремна знања стекли у пољу медицинских наука. Студије трају два семестра.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма који се односе на студенте са техничким предзнањем су да се кроз разумевање техничких услова оспособе да пројектују моделе за примену мехатронике у рехабилитацији и то примене у пракси. Они треба да усаврше и допуне своја знања из области пројектовања медицинске опреме и мехатроничких система, уз разумевање принципа рада скелетно-мишићног и неуро-контролног система у људском организму за потребе клиничке рехабилитације. Студенти са медицинским предзнањем ће кроз дубље разумевање помагала и њихових потенцијала, уз познавање људских потреба након почетка инвалидности бити способнији да изаберу одговарајући, ефективни систем за рехабилитацију, чиме ће се побољшати квалитет терапије и обезбедити виши степен опоравка. Они ће добити основна знања из области мехатронике, управљања, примене апарата за мерење и стимулацију покрета, извођење и вођење покрета људи са посебним потребама. Циљ студијског програма је интеграција знања техничких и медицинских наука орјентисаних ка примени модерних уређаја у медицинској рехабилитацији.


Исходи студијског програма

Полазници ће биће оспособљени да извршавју сложеније послове:
  1. пројектују моделе за примену мехатронике у рехабилитацији и то интегришу у праксу
  2. да изаберу одговарајући, ефективни систем за рехабилитацију чиме ће се обезбедити виши степен и квалитет терапије.


Услов за упис на студије

На конкурс за упис могу се пријавити кандидати који су завршили одговарајуће основне четворогодишње академске студије из поља техничко-технолошких или медицинских наука које вреде најмање 240 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
Мехатроника у медицинској рехабилитацији MA MMR -
На овом студијском програму се држе следећи предмети: