Интелигентни системи

Универзитет у Београду

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука - интелигентни системи
Студијски програм докторских студија Интелигентни системи има за циљ да омогући да студенти постигну научне компетенције и академске вештине из области интелигентних система. Студијски програм докторских студија Интелигентни системи има три модула – Вештачка интелигенција (теоријски оријентисан), Примене вештачке интелигенције (оријентисан ка примени вештачке интелигенције у пракси) и Технологије вештачке интелигенције (оријентисан ка техникама и технологијама вештачке интелигенције). Укупан број ЕСПБ по семестру је 30, а за академску годину 60. Укупно трајање студија је 3 године (6 семестара), за које време студент треба да оствари најмање 180 ЕСПБ, укључујући ту и бодове за докторску дисертацију. Прецизније, 90 ЕСПБ стиче се полагањем испита из наставних предмета, 30 ЕСПБ полагањем приступног рада за израду докторске дисертације, а 60 ЕСПБ се стиче израдом и одбраном докторске дисертације. Начин извођења студија (бодовна вредност сваког предмета исказана у складу са европским) системом преноса бодова – Број ЕСПБ за сваки предмет понаособ . Вредност докторске дисертације изказана у ЕСПБ бодовима – 60 ЕСПБ.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма докторских академских студија Интелигентни системи су:
  1. унапређење научно-истраживачког и стручног рада у области интелигентних система на Универзитету у Београду, као и у другим научно-истраживачким организацијама у којима ће радити будући доктори наука у овој области
  2. постизање врхунских научних компетенција и академских вештина у мултидисциплинарној области интелигентних система
  3. развој креативних способности решавања проблема у области интелигентних система и способности критичког мишљења
  4. продубљивање знања у области интелигентних система које је усклађено са савременим правцима развоја ових система у свету
  5. оспособљавање кадрова да самостално воде оригинална научна истраживања и развијају нове технологије у обласи интелигентних система


Исходи студијског програма

Студенти који заврше докторске академске студије на студијском програму Интелигентни системи оспособљени су да воде истраживања која укључују разне технике и технологије интелигентних система, као и да решавају реалне проблеме из праксе, укључујући и сложене проблемe у новом или непознатом окружењу. Стечено знање даје им могућност за рад у истраживачким институтима, центрима и факултетима, као и у напредним развојним одељењима разних ИТ предузећа, компанија, организација и државних институција.

Опште компетенције студената укључују, пре свега, способност критичког мишљења, способности анализе сложених проблема, синтезе решења и предвиђањa понашања одабраног решења, са јасном представом шта су његове добре, а шта лоше стране.

Специфичне компетенције укључују способност решавања проблема који немају комплетну спецификацију улазних параметара, код којих не постоји потпуна извесност података и решења, као и оних који захтевају примене хеуристичких техника у решавању.

Студијски програм докторских академских студија Интелигентни системи такође развија код студената и компетенције попут вештина и метода истраживања из области интелигентних система, прилагођавања процеса истраживања уз неопходан степен академског интегритета, способности објављивања истраживачких радова на националном и међународном нивоу, критичке анализе, процене и синтезе нових и сложених идеја, као и промовисања таквих идеја у циљу напретка пословања и друштва у целини. Уз такве компетенције, студенти су оспособљени да самостално решавају практичне и теоријске проблеме и организују и остварују развојна и научна истраживања, као и да се укључе у међународне научне пројекте који се односе на развој нових технологија у области интелигентних система.



Услов за упис на студије

Право уписа имају кандидати који су остварили обим студија од најмање 300 ЕСПБ бодова на основним академским и мастер академским студијама из области рачунарства, математике, техничких наука, затим специјалистичке академске студије и последипломске – магистарске студије завршене по претходном закону са просечном оценом у току студија најмање 8 (осам). Упис кандидата у прву годину студија врши се на основу конкурса који се расписује одлуком Сената универзитета, а на предлог Већа за студије при универзитету.

За упис на докторске академске студије на програму Интелигентни системи неопходно је познавање енглеског језика. Врста знања, склоности и способности које се проверавају при упису на докторске студије као и начин те провере објављују се у конкурсу. Остали ближи подаци о условима уписа на ове докторске студије дефинисани су одговарајућим актом о докторским студијама, а у складу са Статутом универзитета.

Рангирање кандидата по конкурсу утврђује се на основу просечне оцене остварене на претходно завршеним студијама и времена студирања, а у оквиру броја пријављених кандидата у складу са утврђеном квотом за упис.

На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
Интелигентни системи -
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк
ИС001 Методе и технике вештачке интелигенције 12.0 1 обавезни
ИСВИ6 Soft computing 11.0 2 изборни
ИСПР4 Екстракција информација из текста 11.0 2 изборни
ИСПР3 Интелигентна анализа података 9.0 2 изборни
ИСПР2 Интелигентни агенти 9.0 2 изборни
ИСПР6 Интелигентни едукативни системи 11.0 2 изборни
ИСВИ3 Интелигентно претраживање 9.0 2 изборни
ИСВИ5 Интелигентно расуђивање 11.0 2 изборни
ИСВИ1 Когнитивна психологија 9.0 2 изборни
ИСВИ7 Машинско учење 11.0 2 изборни
ИСТЕ5 Неуронске мреже 10.0 2 изборни
ИСВИ2 Представљање знања 9.0 2 изборни
ИСТЕ2 Процесирање природног језика 10.0 2 изборни
ИСТЕ4 Рачунарска визија 10.0 2 изборни
ИСТЕ1 Рачунарски модели у неуронаукама 10.0 2 изборни
ИСТЕ3 Роботика 10.0 2 изборни
ИСПР1 Семантички Web 9.0 2 изборни
ИСПР5 Системи засновани на правилима 11.0 2 изборни
ИСВИ4 Статистичке методе у вештачкој интелигенцији 9.0 2 изборни
ИС011 Израда и одбрана Приступног рада за докторску дисертацију 30.0 4 обавезни
ИС010 Лабораторијски истраживачки рад на Приступном раду за докторску дисертацију 4 обавезни
ИС012 Студијски истраживачки рад на изради докторске дисертације 5 обавезни
ИС013 Израда и одбрана докторске дисертације 60.0 6 обавезни